SAMO nekoliko dana od otkrića venere čija se starost procenjuje na oko 6.500 godina, lokalitet Vitkovačko polje kod Aleksandrovca ponovo je u naučnoj žiži, kako su se i nadali arheolozi Zavičajnog muzeja Župe. Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetio je u petak arheološko nalazište, gde se do monumentalnog otkrića došlo u okviru zaštitnih radova, koji su pratili radove na komunalnoj infrastrukturi.

U Ministarstvu napominju da ovaj izuzetan nalaz može biti potvrda ranijih pretpostavki da je u Vitkovu bio religijski centar vinčanske kulture.

PROČITAJTE JOŠ - Venera iz Vitkovačkog polja čekala 6.500 godina!

- Tajne vinčanske kulture polako izlaze na videlo, i Srbija ima sreću da baštini tragove nama nepoznatih ljudi i relativno nepoznate kulture - napominje ministar Vladan Vukosavljević, dodajući da će podrška biti obezbeđena za nastavak arheoloških radova do kraja godine, kao i da će se pružiti i budućim istraživanjima ovog naselja iz mlađeg neolita. - Zadatak Ministarstva je da obezbeđuje sredstva i uslove za stručnjake koji često rade u otežanim uslovima i uradićemo sve da obezbedi što bolju finansijsku i tehničku podršku za nastavak istraživanja.

Rukovodilac arheoloških istraživanja iz Narodnog muzeja Kruševac Gordana Čađenović i arheolog Zavičajnog muzeja Župe Sanja Crnobrnja Krasić, koja je i pronašla veneru, predstavile su ministru sadašnja i pređašnja istraživanja, uključujući i čuvene venere pronađene 1969. godine: "Lejdi of Aleksandrovac" (Miladija), "Venus de Župa" (Ružica), "Madam de Vitkovo" (Grozdana), kao i "Madam de Venčac".

POSLE POLA VEKA UKOLIKO se ostvare obećanja iz Ministarstva kulture, Vitkovačko polje, čiji je zaštićeni deo čak 120 hektara, i teritorijalno obuhvata sela Vitkovo i Venčac, biće prvi put ozbiljnije istraživan posle čak 50 godina! I to, uprkos činjenici da je reč o neprocenjivom nalazištu, čija su otkrića zadivila svet 1991. godine. Tada su, na Svetskoj izložbe muzeja "Tera Amata" u Nici, predstavljene venere pronađene 1969. godine, a potom su izložene i u muzejima u Engleskoj i Danskoj.

Zajedno sa predstavnicima oba muzeja i lokalne samouprave, ministar je sa saradnicima obišao lokalitet koji se nalazi na četiri kilometra od Aleksandrovca. Najavljena je mogućnost da se lokalitet, kada se za to steknu uslovi, uključi u kapitalni projekat "Vinča" kao integralni deo vinčanske, tehnološki najnaprednije praistorijske kulture.

PROČITAJTE JOŠ - PRONAĐENA BOGINjA STARA 6.500 GODINA: Spektakularno otkriće arheologa u ataru sela Vitkovo kod Aleksandrovca FOTO


- Projekat "Vinča" uvršten je kao strateški projekat Ministarstva - iznosi ministar kulture. Tamo će biti ulagana velika novčana sredstva u naredne tri godine, ali verujem da će i Vitkovačko polje, zahvaljujući ovom otkriću biti u prilici da se visoko popne na lestvici prioriteta Ministarstva. To ovaj lokalitet i ova vrsta istorije zaslužuju, kao i stručnjaci iz ustanova koji su na tome radili i radiće ubuduće.


Iz Ministarstva kulure je saopšteno da je u znak pažnje za posvećenost i istrajnost u svom poslu ministar Vukosavljević u ime Ministarstva dodatno finansijski stimulisao rad celokupnog tima stručnjaka i saradnika na arheološkom iskopavanju.


ŽRVANj, PEĆ, KERAMIKA...

SADA pronađena venera, koja pripada vinčanskoj kulturi i potiče iz perioda od 3.500 do 4.500 godine p. n. e. nije i jedini nalaz od ove nedelje. Figurina se našla usred praistorijske kuće kvadratnog oblika, što je neka vrsta presedana za period o kojem je reč. Pored nje su nađeni i žrvanj za mlevenje, ostatak peći sastavljene od dve podnice i 20 centimetara savijene polomljene keramike, koja je služila kao termička tampon zona. Dosta je i nalaza keramike.