Na "Trgu od ćirilice" u Herceg Novom, uz crkvu Sv Arhanđela Mihaila dodeljene su nagrade "Pečat hercega Šćepana" Milu Lomparu, a "Ćiriličnik" Srpskoj književnoj zadruzi.

Milu Lomparu, profesoru beogradskog Filološkog fakulteta, nagrada je dodeljena uz obrazloženje Upravnog odbora i žirija "Trga od ćirilice"  u kome je između ostalog navedeno da on, "svojim ukupnim delom i pregalaštvom na polju srpske književnosti i kulture spada u sam vrh naše savremene misli i dostojan je ovog visokog priznanja. Književno-istorijski opus Mila Lompara, svojom širinom i izuzetnošću, već dve i po decenije  nalazi se u žiži interesovanja naučne i intelektualne javnosti". Odluku o nagradi saopštio je  književnik Budimir Dubak.

Pročitajte još: SNAGA VERE I JEZIKA: Počela manifestacija Trg od ćirilice

Nagrada „Ćiriličnik" dodeljuje se srpskim kulturnim institucijama, a Srpska književna zadruga zaslužila je kao najstarija je izdavačka ustanova u Srba, osnovana 1892.  pa u kontinuitetu traje već 127 godina, podsetio je Dubak.

U Žiriju „Trga od ćirilice" ove godine su bili  Mitropolit crnogorsko-primorski  Amfilohije (predsednik) i kao članovi protojereji-stavrofori Radomir Nikčević i Slobodan Zeković, protojereji Nikola Todorović, kao i književnici Budimir Dubak, Radomir Uljarević, Želidrag Nikčević i Novica Đurić.