DODELOM glumačkih nagrada završeni su ovogodišnji Filmski susreti u Nišu, a žiri, kojim je predsedavala Nela Mihajlović, odlučio je da Gran pri Naisa pripadne Tihomiru Staniću za ulogu u filmu "Delirijum tremens". Glumici Nataši Ninković dodeljena je nagrada "Carica Teodora" za najbolju žensku ulogu na festivalu, a Sergeju Trifunoviću je pripao "Car Konstantin" za najbolju mušku ulogu.

Glavnu festivalsku nagradu glumcu Tihomiru Staniću uručila je Nela Mihajlović, koja je ocenila da je "svojom jedinstvenom igrom uspeo da prikaže sjaj i bedu glumačkog posla i da napravi posvetu jednom velikom glumcu".

- Na početku vam prenosim pozdrav od glumačkog deteta Gorana Markovića. Ovaj film smo posvetili našem velikom prijatelju i glumcu Predragu Ejdusu. Da bismo mogli da stvaramo, treba i da preživimo, a života nam nema bez vode i vazduha. Zato ja ovu nagradu posvećujem stanovnicima sela Rakita, koje sam posetio danas, koji se bore za budućnosti. U ime moje dece Milene i Sofije i vaše dece, jer se radi o njihovoj budućnost, upućujem molbu i apel - sačuvajmo reke Stare planine - naveo je Stanić.

Član žirija Goran Radaković, obrazlažući odluku da nagradu "Carica Teodora" ponese glumica Nataša Ninković, naveo je da je ona "glumica raskošnog dara koja je duboko, snažno i emotivno odigrala bol i ranjivost jedne usamljene žene".

- Današnji dan i ova noć je za mene posebna i ne verujem u slučajnosti pa ću vam reći sledeće. Ovu nagradu su mi dodelile kolege i hvala im na tome. Predsednica žirija je moj klasić i kuma Nela Mihajlović, pa bi neko pomislio da je nameštena. I "Konstantin" je moj klasni drug, a naš klasni drugi klasni drug Vojin Ćetković večeras se nalazi u Trebinju, u gradu u kome sam ja rođena, i posvećuje veče radu i delu jednog drugog našeg klasnog druga, i slavi njegovo rođenje pre tačno 50 godina. Taj čovek nas je spojio večeras, i kome ja posvećujem ovu nagradu i ovo veče, i koji je obeležio vaš i naš život i život ovog festivala, a to je Nebojša Glogovac - emotivno se obratila publici nagrađena glumica.

Tihomir Stanić Foto D. Alihodžić

Za dobitnika nagrade "Car Konstantin", članica žirija Tijana Aleksić je navela da nam je "svedeno i raskošno dočarao svu ranjivost čoveka koji se bezuspešno bori za ljubav".

- Ovo je moja prva nagrada na Filmskim susretima u Nišu. Ovo mi je najdraži film koji sam radio. Ja sam hteo da ovu nagradu posvetim čoveku koji ima tri "Cara Konstantina", zato što je bio naš klasni kolega, i što je bio moj idol u životu i na sceni. Nebojša, sine, pola veka Glogovca nije malo i, naravno, hvala vama koji ste tu i zbog kojih ovaj festival postoji i činite ga takvim kakav jeste - kazao je Trifunović.

Tradicionalni 54. Filmski susreti su se završili spektakularnim vatrometom s Tvrđave.


Nataša Ninković Foto D. Alihodžić


Sergej Trifunović Foto D. Alihodžić

NAGRADE

POVELjE za izuzetnu žensku i mušku ulogu dobili su Snežana Bogdanović (na slici) i Marko Bačević za uloge u filmu "Šavovi". Za epizodne uloge angrađeni su Vesna Čipčić i Radovan Vujović, a za debitantsku ullogu Milan Kolak. Specijalne nagrade dobili su Ivan Vujić, Leoni Lučan i Nataša Perić, a nagrada "Milorad Mandić Manda" pripala je Vlasti Velisavljeviću.