LESKOVAC – Leskovački internaconalni festival filmske režije(LIFFE) otvoriće Miloš Biković, jedan od najpoznatijih srpskih mladih glumaca čija je karijera sve zapaženija i van granica naše zemlje, a film „Balkanska međa“ Andreja Volgina biće prvi prikazan u okviru takmičarskog programa festivala koji uključuje filmska ostvarenja iz celog regiona nastala minule godine. Biković u ovom srpsko-ruskom filmu igra jednu od glavnih uloga, a kako je saopšteno ima nekoliko razloga zbog kojih mu učešće na festivalu pričinjava zadovoljstvo.

PROČITAJTE I: Ćetković za "Novosti" o smrti slavnog glumca: I danas pričam sa kumom Nebojšom


- Drago mi je što sam deo ove manifestacije najpre zato što je u pitanju festival čije glavno priznanje nosi ime Živojina Pavlovića, drugo što su svaki put kada sam dolazio u Leskovac svi filmovi bili toplo primljeni kod publike, zato što festival promoviše južni deo naše zemlje i zato što je promocija filma i festivala nešto što smatram pobedom kulture – rekao je Biković, a prema najavama organizatora publici će se pokloniti cela ekipa „Balkanske mreže“.

Foto: I. MitićSa Bikovićevim profesinalnim radom, u okviru pratećeg programa, publika će moći da se bolje upozna drugog dana festivala, koji se otvara 18. septembra. Leskovčani će i ove godine tokom pet festivalskih dana, kao što su na to već i navikli, imati priliku da pogledaju najbolje filmove iz prošlogodišnje produkcije svih zemalja bivše Jugoslavije, a uskoro bi trebalo da bude objavljen i kompletan program. Reditelji će se nadmetati za prestižnu nagradu koja nosi ime čuvenog Živojina Žike Pavlovića, dok će najboljem glumcu i glumici, po tradiciji, biti dodeljeno priznanje „Zlatni lešnik“. Otvaranje festivala biće priređeno u leskovačkom Narodnom pozorištu, a filmovi će se prikazivati i u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra koji organizuje ovaj festival.

ČAST BOGDANU DIKLIĆU


Ovogodišnji dobitnik posebnog priznanja leskovačkog festivala za sveukupni doprinos promociji regionalne kinematografije u svetu je glumac Bogdan Diklić. On je rekao da mu je velika čast da primi nagradu koja nosi ime slavnog Žike Pavlovića i da je doživljava kao priznanje svima koji su sa njim bili 44 godine u istom poslu. Poznati glumac je za značajan doprinos srpskoj kimenatografiji već nagrađen brojnim priznanjima, od nagrade za životno delo „Pavle Vuisić“ do „Zlatnog pečata“ Jugoslovenske kinoteke. „Žika Pavlović“ je do sada dodeljen rediteljima Slobodanu Šijanu i Emiru Kustirici i glumcima: Predragu Mikiju Manojloviću, Lazaru Ristovskom, Radetu Šerbedžiji, Draganu Nikoliću, Velimiru Bati Živojinoviću i Slavku Štimcu.