NA kamenom trgu između crkava u staroj Budvi prvog dana septembra počeo je, treći po redu, književni festival "Ćirilicom". Pozdravljajući učesnike festivala i brojne posetioce, gradonačelnik Budve Marko Bato Carević je podvukao da je reč o velikoj manifestaciji kulture koja je okupila pisce, pesnike, esejiste i lingviste, a koji će punih petnaest dana govoriti na različite teme.

Glavna tema prve festivalske večeri bilo je Divoševo četvorojevanđelje.

- Jevanđelje, koje se čuva u Cetinjskom manastiru, pisano je 1330. godine za srpskog plemića Divoša Tihornovića, na pergamentu. Sadrži 186 listova, sa 22 reda po stranici - kazala je dr Milena Martinović.

Divoševo jevanđelje, po rečima dr Viktora Savića, starije je od Miroslavljevog jevanđelja i spada u grupu bosansko-humskih i srpsko-slavenskih izuzetno važnih kulturnih poduhvata. Pretpostavlja se da ga je pisao Manojlo Grk u Kotoru.

Uvaženi vladika budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je prvi govorio o festivalu i Divoševom četvorojevanđelju, kazao je da je ćirilično slovo "hristoliko" i da su "kroz burnu prošlost oni koji su ovo pismo slavili češće bili proganjani nego slavljeni".

- Bezumni napadi na ćirilicu traju i danas, a budvanski festival je najbolja potvrda da se ono poštuje, čuva i neguje, uprkos pritiscima - poručio je vladika Joanikije.

Knjiga Gorana Komara

Večeras će na pomenutom budvanskom trgu biti predstavljena knjiga "Ćirilični natpisi na stećcima", autora Gorana Komara, čiji su izdavači "Štampar Makarije" i Kompanija "Novosti". Ove dve kuće su i dobitnici plakete za Izdavački poduhvat godine, na proteklom Međunarodnom sajmu "Trg od knjige" u Herceg Novom. Uz autora, o knjizi će govoriti pesnik Radomir Uljarević.

PROČITAJTE JOŠ - Književni festival u Budvi: Pismenost u Slovena počela ćirilicom

"Ćirilični natpisi na stećcima" je nesporno najobimniji zbornik starih ćiriličnih natpisa na Balkanu, urađen do danas. Goran Komar je išao od sela do sela, od groblja do groblja po Crnoj Gori, BiH i Srbiji i sakupio mnoštvo podataka tokom istraživanja koje je trajalo 15 godina. Na većini grobalja pronađeni su temelji ili ostaci pravoslavnih crkava.

PROČITAJTE JOŠ - BOGAT PROGRAM MANIFESTACIJE "TRG OD ĆIRILICE": Predstavljanje Amfilohijevih dela

TEMATSKE VEČERI

FESTIVAL "Ćirilicom" organizuju Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore i Narodna biblioteka Budve. Do 15. septembra biće organizovane različite tematske večeri i predstavljena brojna značajna dela, poput edicije "10 vekova srpske književnosti", kao i "Paštrovske isprave" i Kotorski misal, koji je latinični spomenik kulture najvišeg reda.