MEĐUNARODNI festival proze „Prozefest", 13. po redu, koji organizuje Kulturni centar Novog Sada (KCNS), biće održan od 23. do 28. septembra. Već prvog dana istaknuta Međunarodna književna nagrada „Milovan Vidaković“ biće uručena poznatom ruskom piscu Viktoru Jerofejevu.

Uz njega, kako je najavljeno u KCNS na konferenciji za novinare, učestvovaće i književnici Stiv Sem-Sandberg (Švedska), Natalija Fjedorčuk (Poljska), Dejan Trajkoski (Makedonija), Roland Orčik (Mađarska),Draginja Ramadanski i Milutin Ž. Pavlov (Srbija).

Đorđe Pisarev, PR festivala, podsetio je da svih ovih godina, tokom nedelju dana trajanja „Prozefesta", Novi Sad postaje književni centar sveta, jer su ovamo dolazila najveća imena književnosti, među njima i nobelovci i oni koji to nisu, a trebalo je odavno da to budu.

PROČITAJTE JOŠ - "Prosefest": U fokusu proza regiona

Nadovezujući se na reči Pisareva, direktor KCNS Bojan Panaotović primetio je da se može reći i da je Nedeljko Mamula, urednik govornog programa KCNS, već decenijama svojevrsna prestonica kulture, jer je u ovaj grad doveo velikane pisane reči :Pamuka, Ljosu, Handkea i druge poznate književnike.

– Vrhunac će uslediti 2021. godine, jer u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad 2021" „Prozefest" priprema specijalan program koji će od Novog Sada načiniti ne samo evropsku nego i svetsku prestonicu kulture. Zato molim medije da u što većoj meri posvete pažnju „Prozefestu" kako bismo mlade ljude motivisali da što više čitaju knjige, jer čitanje širi vidike – poručio je Panaotović.

Direktor Fondacije „Novi Sad 2021" Nemanja Milenković podsetio je na Kaleidoskop kulture koji sadrži oko 400 programa i dodao da je cilj fondacije stvaranje mostova i povezivanje kulturnih resursa.– „Prozefest" je jedan od tih resursa koji je učinio Novi Sad centrom evropske kulture, a sada nam je cilj da zajedno čitanje učinimo dostupnijim – rekao je Milenković.

Nedeljko Mamula, urednik govornog programa KCNS,otkrio je da je Jerofejev, čija je književnost ovenčana brojnim ruskim i međunarodnim priznanjima, već u svoju biografiju dodao podatak da je laureat Nagrade „Milovan Vidaković", što govori o tome koliko ceni nagradu koja će mu biti uručena u Novom Sadu.Nagrada „Milovan Vidaković“do sadaje u dvanaest navrata dodeljeno eminentnim piscima.

PROČITAJTE JOŠ - POČEO 12. PROZEFEST: Jergoviću uručena nagrada „Milovan Vidaković“ (FOTO)

Nenad Šaponja, pisac i književni kritičar, ukazao je na činjenicu da na „Prozefest" dolaze već potvrđeni pisci, ali i oni koji u svojim ranim radovima nagoveštavaju da će biti veliki književnici. Svi oni imaju interakciju sa mladom publikom i motivišu mlade ljude da se posvete čitanju, što je velika vrednost festivala, zaključio je Šaponja.


JERGOVIĆ OTVARA FESTIVAL

SVEČANO otvaranje „Prozefesta" i dodela Međunarodne književne nagrade „Milovan Vidaković" biće u utorak, 24. septembra, u 18 časova u klubu „Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada. Pozdravnu reč uputiće Bojan Panaotović, direktor ove kulturne ustanove, a festival će otvoriti književnik i prošlogodišnji laureat Miljenko Jergović.


PROZA I NA NAJLON PIJACI

OVOGODIŠNjI „Prozefest" imaće uvodni program „U susret Prozefestu" (ponedeljak, 23. septembar), u okviru koga će se održati humanitarna akcija „Knjigom do osmeha" i „Prerazmišljavanje" (Novosadska razmena knjiga). Takođe, još jedna od novina ove godine je „PostProzefest" koji će se održati poslednjeg dana festivala (subota, 28. septembar) na Najlon pijaci, gde će domaći pisci, prozaisti Milutin Ž. Pavlov i Vule Žurić, čitati odlomke iz svojih romana.