PARIZ OD STALNOG DOPISNIKA

MEĐU hrpom predmeta na velikom trpezarijskom stolu u kući Petera Handkea u južnom pariskom predgrađu Šavil, stoji i ćasa s buketom ptičjih pera.

Jedno takvo, kao poklon nobelovca, čuva i srpski slikar Miloš Šobajić. Njih dvojica su dugo godina, sve dok je Šobajić živeo u Parizu, bili nerazdvojni prijatelji.

- Imam od njega sokolovo pero i sokolov kljun koje je našao u bašti svoje kuće. Ove relikvije iz onog doba kada smo se intenzivno družili čuvam na počasnom mestu u Parizu. U međuvremenu su nas životi rastavili, ali srešćemo se mi opet - kaže, za "Novosti", srpski slikarski bard koji već dugi niz godina više živi u Beogradu nego u Parizu.

Njemu je Handke pre 17 godina, napisao veliku monografiju.

- To mi je još tada činilo veliku čast, a sada posebno, kad znam da je pisac moje monografije i nobelovac - veli Miloš.

I Handke ne ostaje dužan Šobajiću.

Pročitajte još - Peter Handke ugostio "Novosti": Nisam spavao, telefon je stalno zvonio (FOTO)

- Rado sam mu napisao tekst. To je lepa knjiga. Volim njegove slike. Neverovatne su. Fantastične - kaže Handke dok razgovaramo u njegovoj kući u Šavilu.

Razgleda reprodukcije u knjizi, dodiruje ih, upija njihovu energiju.

- Pravi Miloš. Kakva snaga - kaže Handke.

Srećan je Šobajić što je njegov stari kompanjon nagrađen ovako velikim priznanjem.

- Čudo se dogodilo! Dešavaju se, eto, mirakuli i nepredviđene stvari. Jako me je iznenadila i veoma obradovala vest da je naš prijatelj Peter Handke najnoviji nobelovac. To je veličnastveno. Zaslužio je to još odavno. Najzad je dobio tu najveću književnu nagradu. Oduševljen sam - kaže u jednom dahu poznati slikar.

Peter Handke, foto G.Čvorović

I on je, kao i mnogi, zatečen vešću, jer se smatralo da Handkeu ova nagrada nikada neće pripasti zbog toga što je stao uz Srbe.

- Iznenađujuće je i prosto ne mogu da verujem da je Nobelovu nagradu dobio čovek koji je toliko branio Srbe i koji je do te mere bio napadan i ponižavan u Francuskoj. Njemu su i predstave zabranjivali, u Komedi Fransez, samo zato što ima takav stav o Srbima. Ali, nisu mogli da izdrže njegovo delo, a da ga i adekvatno ne nagrade - kaže u svom stilu Šobajić.

Handke reaguje.

- Dopada mi se ova Miloševa teorija. Zašto da ne, možda zaista više nisu mogli da izdrže - ističe nobelovac.

Pokušao je Šobajić bezuspešno da čuje svog prijatelja posle vesti koju je dobio još istog jutra, među prvima, od njegovog nemačkog galeriste.

- Probao sam da ga dobijem telefonom, da mu čestitam. Znao sam da ga neću naći. Pretpostavio sam odmah da je dugo šetao, a onda ćutao u svojoj kući, verovatno pišući - poznaje Miloš Peterovu skromnost.

Handkeov tekst za monografiju

Pa mu čestita ovim putem.

Pročitajte još - Handke posle Nobela: Fantastično, da se ne raduju samo zbog Đokovića!

VEČERE NA MONMARTRU

U MILOŠEVOJ kući na pariskom Monmartru organizovane su večere, na kojima je, uz Petera Handkea, učestvovao i poznati francuski književnik Patrik Beson.

- Doneo je pečurke koje je sakupio usput, dolazeći iz svoje kuće koja se nalazi na obodu šume - preneo je zanimljiv detalj veliki francuski pisac Patrik Beson, koji je među prvima čestitao svom kolegi prestižnu nagradu.

čestitke handkeu na najvećoj književnoj i moralnoj nagradi iz srbije