Predstava "Carstvo mraka", prema tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Igora Vuka Torbice, biće izvedena u četvrtak, 17. oktobra, na 9. Ruskom međunarodnom pozorišnom festivalu u Nižnjem Novgorodu, najavili su iz Narodnog pozorišta u Beogradu.


U podeli su Olga Odanović, Hana Selimović, Vanja Ejdus, Nenad Pećinar, Anastasia Mandić, Marko Baćović, Ivan Đorđević, Nikola Vujović, Ivana Šćepanović, Novak Radulović i devojčica Jelena Blagojević.


Teme iz Tolstojeve drame, poput prevare, pohlepe, preljube, licemerja, ubistva i čedomorstva, a sve zarad novca koji je "svakom poslu gospodar", veoma su prisutne i u današnjem vremenu.


Slavni pisac u ovom komadu o grehu i izopačenosti karaktera, za šta najviše krivi očajničko siromaštvo, pruža dovoljno dokaza da su svi ti ljudi koji žive u jednom takvom carstvu mraka i sami mračni i svi međusobno pođednako sposobni za ono najgore.


Pročitajte još: Trijumf Igora Vuka Torbice i predstave "Carstvo mraka"


Uz Torbicu, autorski tim čine dramaturzi Molina Udovički Fotez i Tijana Grumić, kostimograf Marina Medenica, autor scenografije i dizajna svetla je Branko Hojnik, kompozitori su Nenad i Alen Sinkauz, izbor muzike je načinio Nenad Sinkauz,


"Carstvo mraka", foto A.Stanković


Na ovogodišnjem festivalu, posvećenom Maksimu Gorkom, koji se održava od 14. do 26. oktobra, biće izvođena isključivo dela ruskih dramskih autora, a osim našeg nacionalnog teatra, učestvovaće i pozorišta iz Rusije, Nemačke, Južne Koreje i Gruzije.