PREDSTAVOM "Niko nije obećao lak život" Žan-Klod Islera u izvođenju beloruskog Teatra Kinoaktera prošlog proleća na sceni Madlenijanuma, počela je plodna saradnja i umetničko prijateljstvo između dve zemlje i pozorišta. Beograđani su nedavno uzvratili posetu i u Minsku izveli predstavu "Dolče vita", a tim povodom, potpisan je i protokol o saradnji između našeg pozorišta i Boljšoj teatra Belorusije. Tako će se ubuduće razmenjivati predstave, umetnici, ali i raditi zajednički projekti.

Teatar Kinoaktera, inače, osnovan je 1980. godine kao eksperimentalna kreativna laboratorija za podršku glumačkog izraza. Jedina je ovakva "laboratorija" koja je opstala u postsovjetskom prostoru, i okuplja i dalje glumce vodećih filmskih studija bivšeg SSSR. Za protekle četiri decenije pod njihovim krovom odigrano je više od sedamdeset svetskih i domaćih klasika, kao i dela najboljih savremenih beloruskih i ruskih pisaca.


PROČITAJTE JOŠ:
Dejan Savić o smeni u Narodnom pozorištu: Oterali me jer sam zvao predsednika i patrijarha u Odbor za proslavu

- Za prvu posetu Beogradu odabrali smo francusku komediju koja pomalo ironično govori o ljubavi. Režirao ju je Aleksandar Jefremov, nacionalni umetnik Belorusije i umetnički direktor našeg pozorišta - kaže Ala Stabakova, upravnica Teatra Kinoaktera već devet godina. - Na našem repertoaru zastupljeni su gotovo svi žanrovi, a pošto među članovima kuće ima mnogo popularnih glumaca, publika veoma rado dolazi da ih vidi na sceni.

U ansamblu je trideset troje dramskih umetnika, čije plate zavise od broja naslova na programu: od 200 do 500 dolara.

- U Minsku, kao i celoj Belorusiji, mnogo je pozorišnih festivala. Neki od najpopularnijih su "Teart", festival nacionalne dramaturgije, kao i "Slovenski bazar" na kome se okupljaju učesnici iz svih slovenskih zemalja. Glavni grad, sa oko dva miliona stanovnika, ima devet pozorišta - neki od njih su Boljšoj teatar Opere i Baleta, Novi teatar, Pozorište "Janka Kupala", Akademski ruski teatara "Maksim Gorki", Estradno pozorište. Mi imamo običaj da odlazimo u rodne gradove poznatih glumaca, a tu manifestaciju zovemo "Mala otadžbina".

Predstave u Kinoakteri uglavnom se izvode na ruskom jeziku. Popularnosti kod publike doprinosi i veliki ugled Aleksandra Jefremova, pa i poverenje da teatar kojim rukovodi ima visoke kriterijume.


PROČITAJTE JOŠ:
Ljiljana Habjanović Đurović: Intelektualna elita ima hladna srca i skvrčene duše

- Među "omiljenim" autorima su Ostrovski, Čehov, Bernard Šo, kao i beloruski Kandrai Krapiva i Jeustegniv Mirovič. Tu je i delo jednog srpskog autora, Miroslava Mitrovića "Pljačka u ponoć". Naš glumac odabrao je komad za svoj jubilej, šest decenija umetničkog rada. Predstavu rađenu po Mitrovićevom delu video je u Sankt Peterburgu, i postavio na matičnoj sceni kao - mjuzikl.


GDE DUNAV LjUBI NEBO

- MNOGO mi se dopao Beograd. Ljudi su srdačni i otvoreni, šetali smo se kasno noću i osećali bezbedno, kao kod kuće. Jedan od najlepših doživljaja je, svakako, pogled s Kalemegdana na ušće Save u Dunav. Planirali smo da ponovo posetimo Beograd, u proleće 2020. godine, možda baš sa Mitrovićevim komadom - kaže naša sagovornica.