UZBUDLjIV novembarski program Jugoslovenske kinoteke obeležiće projekcije restauriranog filma "Bazen" sa Alenom Delonom i Romi Šnajder, biografska drama "Džudi" sa Rene Zelveger u naslovnoj ulozi, kao i ciklus "Velikani svetskog filma" posvećen Erolu Flinu.

Film o životu i karijeri jedne od najvećih zvezda Holivuda, Džudi Garland, u režiji Ruperta Gulda, koji se svrstava u najveće hitove i jednu od najuspešnijih produkcija u ovoj godini, do 7. novembra prikazivaće se svake večeri u Muzeju kinoteke, a zatim i na bis (21. i 22.) u Kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici. Za izuzetno ostvaren lik legendarne glumice i pevačice, Rene Zelveger se, prema oceni američkih kritičara, preporučila za nagradu Oskar 2020. Ovaj omaž Džudi Garland upotpunjava i nekoliko nezaboravnih filmova u kojima je igrala - "Čarobnjak iz Oza" (1939) Viktora Fleminga, "Zvezda je rođena" (1954) Džordža Cukora, "Suđenje u Nirnbergu" (1961) Stenlija Krejmera...

Pročitajte još - Kinoteka: Izložba "Između dva sveta"

Ciklus "Velikani svetskog filma" podsetiće na kralja avanturističkih filmova iz tridesetih i četrdesetih godina 20. veka, Erola Flina. Od 4. do 7. novembra u Muzeju kinoteke biće prikazano osam filmova u kojima je ostvario uloge pobunjenika, boraca za slobodu i pravdu i velikih zavodnika, sa kojima je ušao u istoriju svetske kinematografije. U ovom izboru su hitovi "Kapetan Blad" (1935) i "Robin Hud" (1938) Majkla Kertiza, "Avanture Don Žuana" (1948) Vinsenta Šermana, "Protiv svih zastava" (1952) Džordža Šermana...

Antologijsko ostvarenje Žaka Derea iz 1969, "Bazen", stiže pred naše filmofile u novoj digitalno restaurisanoj verziji 4K, koja je nedavno premijerno prikazana u Parizu. Kultna krimi-drama o strasti sa elementima psihološkog trilera, upamćena i po lepotama francuske rivijera gde je snimljena, prikazivaće se od 13. do 17. novembra u Sali "Makavejev".


"Nebo nad Berlinom"

U maloj sali Kinoteke (Uzun Mirkova) do 22. novembra na repertoaru će biti novi film reditelja i scenariste Saše Radojevića "Aleksandra", koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Festu. U melodrami o potrazi za identitetom, u kojoj se prepliću nežnost, prevare, posesivnost, krađe, melanholija i bolni osećaj večite zarobljenosti, igraju Tatjana Venčelovski, Milutin Milošević, Jelena Šušnjar, Ljuma Penov, Dubravka Kovjanić i Anđelija Vujović.

PAD BERLINSKOG ZIDA

FESTIVAL "Slobodna zona" prikazaće u Sali "Makavejev" (od 8. do 12. novembra) program "30 godina od pada Berlinskog zida - Najbolje od Slobodne zone". U selekciji su "Životi drugih" (2006) Florijana Henkela fon Donersmarka, remek-delo "Nebo nad Berlinom" (1987) Vima Vendersa, "Hana Arent" (2012) Margarete fon Trota, dokumentarci "20.000 dana na Zemlji" (2014) Ijana Forsajta i Džejn Polard, "Dugme od sedefa" (2015) Patrisija Guzmana"