Pravite tortu i shvatili ste da vam je puter sve vreme bio u frižideru? Ne brinite, postoje načini da ga omekšate, a da ga ne istopite. Razni recepti, ne samo torte, traže mekan puter, ali ne i otopljen jer on menja teksturu jela. U pripremi testa i kolača, važno je koristiti mekan puter jer se on mnogo bolje meša sa brašnom i šećerom nego onaj iz frižidera ili onaj koji je potpuno otopljen.

Puter treba da zadrži svoj oblik, a da bude mekan, za šta je najbolje da bude na sobnoj temperaturi pola sata do sat, što nije uvek moguće. Neki ga zato stavljaju na nisku temperaturu u mikrotalasnu, ali tada se često dešava da se na nekim delovima puter potpuno otopi.

Bolje rešenje je da iseckate puter na male kocke čime ćete mu pomoći da brže omekša. Druga opcija je da ga sitno iseckate, stavite u plastičnu kesu sa zatvaračem, pa oklagijom prelazite po njemu. Ovaj postupak otapa puter, a istovremeno ga ostavlja hladnim, što je veoma važno za neka jela.

Ako ste baš u žurbi, stavite nekoliko kapljica vrele vode u tiganj, a iznad njega posudu sa puterom, ali budite pažljivi da ne dođe do topljenja.