ZELENI PUNjEN LOSOSOM

Potrebno je:

400 g zamrznutog iseckanog spanaća

100 g fileta lososa

5 jaja

160 g sirnog namaza

1/2 kašičice soli

3 kašike brašna

2 kašike parmezana

1/2 kesice praška za pecivo

3 čena belog luka


Spanać koji ste kuvali pet minuta, procedite i ostavite da se ohladi, pa ga izmiksajte sa žumancima i 50 g sira. Dodajte so, brašno i prašak za pecivo, a na kraju i lagano umućen sneg od belanaca. Smesu namažite na pleh obložen pek-papirom i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Sitno iseckajte luk i pomešajte ga sa preostalim sirom, pa time premažite podlogu rolata (koju ste u međuvremenu ostavili da se ohladi), po njoj rasporedite losos i smotajte. Rolat pospite parmezanom i stavite u firžider.


PILEĆI SA ŠARGAREPOM

Potrebno je:

1/2 kg piletine

200 g graška

4-5 šargarepa

glavica crnog luka

1/2 kg belog brašna

jaje

2-3 kašike senfa

2-3 kašike pavlake

ulje, so

univerzalni začin


U sitno iseckanu piletinu dodajte so i univerzalni začin. Skuvajte grašak i sitno iseckanu šargarepu i luk, pa ih sjedinite sa piletinom. U smesu dodajte jaje i brašno. Mešajte je i posipajte brašnom da bi se testo oblikovalo u rolat. U pleh ulijte ulje i, kada se dobro zagreje, stavite rolat. Pecite 20-ak minuta u rerni, na 200 stepeni. Pet minuta pre kraja rolat premažite smesom od senfa i pavlake, pa ga vratite u rernu. Rolat služite uz pirinač ili krompir pire.


A LA PICA

Potrebno je:

8 gotovih kora za pitu

200 g kečapa

450 g šunke

400 g kačkavalja

300 g mariniranih šampinjona

čaša kisele pavlake

2 jajeta

origano


Poređajte tri kore jednu na drugu, bez dodavanja ulja. Treću premažite sa 100 g kečapa. Stavite narednu koru i na nju narendajte 300 g kačkavalja. Preko stavite još jednu koru, a na nju iseckanih 300 g šunke. Stavite narednu koru i tu poređajte 200 g seckanih šampinjona, prethodno oceđenih. Preko stavite još jednu koru, a na nju fil od umućena dva jajeta i pavlake (ali ne ceo, ostavite četiri kašike za premazivanje rolata na kraju). Potom ide nova kora koju premazujete sa 100 g kečapa i posipate ostatkom kačkavalja, šunke i šampinjona. Uvijte kore u rolat i prebacite ga na pleh obložen pek-papirom. Premažite ga ostatkom fila od pavlake i jaja, narendajte malo k stepeni.


MESNI SA JAJIMA

Potrebno je:

250 g mlevenog mesa

manja glavica crnog luka

2-3 čena belog luka

3 jajeta

3 obarena jajeta

aleva paprika

univerzalni začin

biber

4 kašike prezli

kašika kisele pavlake


Pomešajte iseckani beli i crni luk, meso, 2 jajeta, potom začine i prezle. Treba da dobijete homogenu smesu. Ako je retka, dodajte još prezli. Masu od mesa oklagijom poravnajte na pek-papiru, pa je premažite polovinom nadeva od umućenog jednog jajeta i pavlake. Uz ivicu stavite skuvana i oljuštena jaja, pa meso urolajte i zatvorite ga sa svih strana. Rolat premažite sa ostatkom nadeva i pecite u rerni na 180 stepeni. Služite uz krompir, grašak ili pirinač.


UVIJENA POVRTNA MEŠAVINA

Potrebno je:

600 g mlevenog mesa (400 g junećeg i 200 g svinjskog)

pola većeg praziluka

3-4 čena belog luka

kašika univerzalnog začina

kašičica slatke aleve paprike

jaje

100 g narendanog kačkavalja

pakovanje od 500 g mešavine povrća (grašak, kukuruz šećerac, crvena paprika i šargarepa)

tanko sečena slanina


Mleveno meso pomešajte sa sitno iseckanim lukom, jajetom, univerzalnim začinom i alevom paprikom, dobro izmesite. Povrće prokuvajte u vodi oko 15 minuta, potom dobro ocedite. Duguljast kalup obložite režnjevima slanine, stavite red mesa, red povrća, red kačkavalja, pa još jednom tako, da na vrhu bude meso. Odozgo premažite uljem i pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Prohlađeni rolat prebacite na veći tanjir i isecite na šnite.


BELI U SLANINICI

Potrebno je:

pileća prsa

desetak šnita dimljene slanine

suvi začin

jaje

100 g belog sira

aleva paprika


Nožem zasecite meso (koža okrenuta nadole) od sredine ka krajevima (ne do samog kraja), pa raširite razrezane delove, pokrijte folijom i izlupajte tučkom da dobijete oblik pravougaonika. Odsecite višak. Po mesu pospite suvi začin. Kada malo odstoji, po njemu ređajte tanko sečenu slaninu. Umutite jaja, alevu papriku, izmrvljen sir i seckano meso koje je ostalo posle oblikovanja. Smesu poređajte uz dužu ivicu mesa, pa ga urolujte i premažite uljem. Uvijte u pek-papir, a krajeve uvrtite. U pleh sipajte vodu (ne previše) i stavite da se peče desetak minuta, a onda otvorite papir i pecite da porumeni. Po želji, u rolat možete da stavite i šampinjone ili seckanu slaninu.


SIRNA VEKNA


Potrebno je za koru:

1/2 l mleka

80 g putera

80 g brašna

1/2 kg spanaća

5 jaja

Za fil:

2 čaše kisele pavlake

1/2 kg mladog sira uz dodatak krem- sira

100 g seckane šunke

Za ukrašavanje:

krem-sir


Oprani spanać sitno iseckati, posoliti i posle pola sata dobro ocediti. Skuvati mleko, puter i malo soli, postepeno dodavati brašno i brzo mešati da ne zagori. Masu potpuno ohladiti, pa u nju dodati spanać i pet žumanaca, jedno po jedno. Dobro ih izmiksati. Na kraju dodajte sneg od pet belanaca i sve lagano mešajte kašikom. Smesu izliti na mastan papir kojim ste obložili pleh i peći pola sata na 150 stepeni. Pečenu koru odmah urolajte zajedno sa papirom, pa kad se ohladi, razmotajte je i filujte kiselom pavlakom i umućenim mladim sirom u koji ste dodali i šunku. Ponovo sve urolajte i premažite krem-sirom.