ZAČINjENI PILEĆI

Potrebno je: 400 g pilećeg filea, 180 g maslaca, kašika suvog začina, 1/2 kašičice kajenskog bibera, 3-4 čena belog luka, 2 kašike naseckanog peršuna, 5 kašika limunovog soka, kašičica kurkume, 1/2 kašičice đumbira

Piletinu isecite na kockire i propržite na 30 g maslaca, pospite suvim začinom, kajenskim biberom, dodajte usitnjen beli luk i dinstajte dosipajući vodu dok meso ne omekša. Meso, dok je još toplo, usitnite u seckalici, pa ga pomešajte sa preostalim omekšalim maslacem. Dodajte limunov sok, kurkumu, đumbir i naseckani peršin. Služite uz rost i salatu po želji.

OD FETE I CRVENE PAPRIKE

Potrebno je:200 gr sirnog namaza, 250 gr feta-sira, 1/2 crvene paprike, 1-2 čena belog luka, ruzmarin, biber

Papriku, beli luk i ruzmarin izblendirajte, dodajte namaz i fetu, pa još malo sve usitnite dok ne dobijete kompaktnu smesu. Pobiberite i dodajte ruzmarina po želji.

SA PLAVIM PATLIDžANOM

Potrebno je: 300 g pečenog plavog patlidžana, 2-3 kašike ajvara, 2-3 čena belog luka, 6-7 kašika maslinovog ulja, 50 g belog sira, so, biber

Patlidžan izgnječite viljuškom. Na maslinovom ulju malo propržite beli luk. Dodajte so, beli sir, malo ajvara i, po želji, još ulja. Smesu mažite na prepečen hleb.

PIKANTNA SMESA OD TUNjEVINE

Potrebno je: 1 tunjevina iz konzerve, 2 kašike majoneza, 2-3 kašičice ljutog ajvara, kašičica kečapa, 1/2 paprike, kašičica belog vinskog sirćeta, 2 kašičice peršuna, kašičica vlašca, kašičica limunovog soka, 2 kašičice crnog luka (opcionalno), so, biber


Tunjevinu ocedite od ulja i isitnite, stavite u činiju i dodajte papriku, peršun, vlašak i sitno iseckan luk, a potom i majonez, ajvar, kečap, biber. Sve dobro promešajte. Pokrijte činiju plastičnom folijom i ostavite da odstoji u frižideru pola sata. Namaz servirajte hladan na proprženom ili tost hlebu.

TAPENADA

Potrebno je:150 g prosušenih crnih maslina bez koštica, 3 čena belog luka, 2 kašike seckanog peršuna, 2 kašike limunovog soka, 2 kašike maslinovog ulja, 30 g sušenog paradajza, kašika kapra, 1-2 fileta inćuna, po 1/2 kašike seckanog svežeg bosiljka i timijana, biber po ukusu

U blender stavite sve sastojke osim ulja, usitnite ih i sjedinite. Polako dodajte ulje da dobijete kremastu masu. So nije potrebna, jer su svi sastojci slani. Smesu prespite u činijicu i služite uz prepečen hleb ili krekere, kao samostalni namaz ili dodatak jelima od testenine. Ostatak smese prebacite u manju posudu sa poklopcem i čuvajte je u frižideru.

OD ŠAMPINjONA SA VINOM

Potrebno je: 1 kg šampinjona, 3 kašike ulja, 150 g luka, kašika suvog začina, 2 čena belog luka, mleveni biber, 50 ml belog vina, 70 g maslaca, 2-3 kašike limunova soka, vezica vlašca, 1-2 kašike naseckanog peršuna

Oprane i očišćene šampinjone isecite na listiće. Na ulju kratko propržite naseckani luk i dodajte šampinjone, suvi začin, iseckani beli luk, biber i vino. Dinstajte dok ne ispari sva tečnost. Tako pripremljene šampinjone usitnite seckalicom i stavite u dublju činiju. Dodajte omekšali maslac, limunov sok, iseckani vlašac i peršun. Sve sjedinite i ohladite.

ZA SENDVIČE – OD JAJA

Potrebno je: 150 g maslaca, 3 slana riblja fileta, 4 jajeta, kašika naseckanog luka, kašika senfa, 300 g svežeg kravljeg sira, vezica vlašca, mleveni biver, mlevena slatka paprika, kašika lumunovog soka, kašičica suvog začina

Tvrdo skuvajte jaja, a maslac penasto izmešajte pa mu dodajte vrlo sitno naseckan luk i filete, jaja iseckana na kockice ili narendana, senf i suvi začin. Potom umešajte dobro proceđen kravlji sir, limunov sok, iseckani vlašac, biber i papriku. Sve zajedno umutite električnim mikserom kako biste dobili penastu kremu. Ovaj namaz možete da poslužite na tamnom hlebu i da ga ukrasite povrćem po želji.

OMEGA

Potrebno je:po kašika semenki susama i lana, 3 pune kašike posnog sira, 2 kašike jogurta, nekoliko maslina bez koštica, so, biber

Semenke susama kratko propržite na zagrejanom tiganju. Istucite ih lagano u avanu, da puste aromu. Isto učinite sa lanom, samo koristite poklopac. Izblendirajte zejdno sir, jogurt, smrvljene semenke, naseckane masline, malo posolite i pobiberite i kratko promiksajte da dobijete finu smesu. Namaz služite uz prepečen hleb, tunjevinu, krekere ili laganu salatu.

OD SARDINA

Potrebno je: 250 g maslaca, konzerva sardina u biljnom ulju, kašičica kapara, 50 g kiselih krastavčića, 50 g iseckanog crnog luka, 1/2 kašičice belog bibera, čen belog luka

Maslac, omekšan na sobnoj temperaturi, penasto izmiskajte, dodajte ispran i isečene kapar, biber, luk i usitnjen beli luk. Sardine oceđene od ulja i očišćene od kosti stavite na maslac, kao i izrendane kisele krastavce. Sve dobro izmešajte i ohladite.