Brza hrana je ranije bila "rezervisana" za siromašnije slojeve stanovništva, ali nova istraživanja pokazuju da u njenim ukusima sve više uživaju bogati.

Svaki treći ispitanik jede brzu hranu svakodnevno, upozorava istraživanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Ljudi starosti između 20 i 39 godina su najverovatniji konzumenti, jer čak 45 odsto ispitanika iz ove grupe svakoga dana jede brzu hranu. U kategoriji iznad 60 godina, tek 24 odsto ispitanika iz dana u dan uživa u brzoj hrani.

Ono što je naučnike iznenadilo je podatak da su ljudi iz bogatijih domaćinstava 1,3 puta skloniji da jedu brzu hranu nego oni iz siromašnijih. Ovi drugi sve češće pribegavaju kuvanju jer im je, kako kažu, to jeftinije od brze hrane. Razlika je primećena i kad su u pitanju polovi, pa su tako muškarci skloniji da brzu hranu jedu kao ručak, a žene kao užinu.

Stručnjaci upozoravaju da je svaki treći Amerikanac gojazan i da se konzumiranjem brze hrane koja ima mnogo masti i šećera povećava verovatnoća da oboli od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.