MOŽETE da ga pronađete u svako doba godine, nije skup, većina ga voli i u svakom jelu je dobrodošao. Naravno, govorimo o krompiru. Ukusan je i može da se kombinuje na sve načine, a vi probajte onaj koji vama najviše odgovara. Ne zaboravite da od njega možete da napravite odlična slana i slatka jela.

JESENjA ČORBA

Potrebno je: 4 krompira, crvena paprika, glavica crnog luka, šargarepa, šolja soka od paradajza, kašika brašna, 1/2 kašičice aleve paprike, malo ulja, so, biber, biljni začin

Krompir, papriku i šargarepu isecite na kockice, a luk propržite na ulju, pa dodajte ostalo povrće, dinstajte još malo i ulijte 1,5 litar vruće vode i sok od paradajza. Kuvajte oko pola sata. Pred kraj kuvanja dodajte zapršku od malo ulja, brašna i paprike, ostavite da kuva još nekoliko minuta pa skinite sa vatre i dodajte malo peršuna ili celera.

GURMANSKI PAPRIKAŠ

Potrebno je: 1 kg krompira, 300 g piletine, 2 glavice crnog luka, kašičica kuvanog paradajza, paprika, 2 šargarepe, aleva paprika, peršunov list, so, biber

Na zagrejanom ulju propržite sitno iseckan luk, dodajte na kolutove isečenu šargarepu, isečenu papriku, meso, začinite po ukusu, pa sipajte pola čaše vode i dinstajte uz povremeno dolivanje vode. Dodajte kašičicu paradajza, malo aleve paprike, na kocke isečen krompir, nalijte pola litre vode i sve zajedno kuvajte dok ne bude gotov. Na kraju umešajte pola kašičice sitno seckanog peršunovog lista i malo mlevenog bibera.

KROKETI SA RUZMARINOM

Potrebno je: 1 kg krompira, kašika senfa, kašika ruzmarina, so, biber

Oljušten krompir isecite na krupnije komade. Tepsiju obložite pek-papirom, pa u nju rasporedite pripremljen krompir. Začinite ga i pospite sitno isečenim svežim ili sušenim ruzmarinom. Dodajte veliku kašiku senfa i dobro rukama promešajte krompir da se svaki komad obloži začinima i senfom. Pripremljen krompir poprskajte sa maslinovim uljem i stavite u rernu da se peče oko 50 minuta na 200 stepeni. Možete da dodate i susam po želji.

KNEDLE SA ŠLjIVAMA

Potrebno je: 500, krompir pirea, jaje, 125 g brašna, kašičica putera, 150 g prezli, 25 g putera, 20 šljiva ili džem od šljiva, šećer u prahu

Napravite pire krompir, pomešajte sa jajetom i dodajte brašno, pa napravite testo. Isecite ga na kocke, pa svaku kocku blago rukama rastanjite, po sredini stavite šljivu očišćenu od koščice ili džem, presavijte i napravite loptice. U ključalu vodu ubacujte knedle i kuvajte ih oko deset minuta. Kad isplivaju na površinu, izvadite ih u tiganj u kojem ste na malo putera propržili prezle. Pospite knedle šećerom u prahu, a možete i vanilin šećerom.