Desert sa slatkom pavlakom


Potrebno je - za testo: 3 jajeta, 3 kašike mekog brašna, 100 g šećera, 3 kajsije, 1 dl slatke pavlake, 100 g piškota, kašičica praška za pecivo. Za fil: 5 dl mleka, 100 g šećera, kesica pudinga sa ukusom slatke pavlake, 10 kajsija, 3 kašike gustina. Za dekoraciju: 10-ak seckanih badema, listići sveže nane


Odvojite belanca od žumanaca, pa ih umutite u čvrst šne. Umutite žumanca sa šećerom, dodajte samlevene piškote, ispasirane kajsije i sve dobro pomešajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo, slatku pavlaku i belanca, pa izmešajte, da se sve dobro sjedini. Pleh veličine 32h22 cm premažite uljem i pospite brašnom, u njega sipajte pripremljenu smesu i pecite oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, a zatim ostavite da se testo prohladi. Zagrejte 4 dl mleka sa šećerom, kada provri, dodajte puding razmućen u 1 dl mleka, gustin umućen sa malo vode i kajsije. Kuvajte dok se masa ne zgusne, pa, kada se prohladi, njome nafilujte testo i ostavite u frižider preko noći. Ukrasite seckanim bademima i listićima nane.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Torta sa šargarepom


Potrebno je: 2 jajeta, 2 kašičice arome vanile, 200 g braon šećera, 140 ml ulja, 300 g šargarepe, 7 kajsija, 175 g brašna, 50 g mlevenih badema ili oraha, 1,5 kašičica praška za pecivo, kašičica cimeta, 1/2 kašičice kardamoma u prahu, prstohvat soli. Za glazuru:, 250 g maskarpone sira, 200 ml slatke pavlake, 2-3 kašičice prah šećera. Za dekoraciju:, bademi, po želji

Narendajte šaragerpu što sitnije i ostavite je po strani. Umutite jaja sa šećerom, dodajte aromu vanile i mutite dok se sve ne sjedini. Dodajte ulje, šargarepu, sitno seckane kajsije i ponovo dobro promešajte. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, cimet, kardamom i mlevene bademe (orahe), pa to dodajte u smesu sa šargarepom i mešajte dok se sve ne sjedini. Sipajte u okrugli silikonski kalup, prečnika 26 cm, i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, 40-ak minuta. Kada se torta malo prohladi prevrnite je na tacnu. Napravite glazuru tako što ćete umutiti slatku pavlaku sa prah šećerom i maskarponeom, a zatim smesu ostavite da se stegne u frižideru. Premažite tortu glazurom, pospite bademima po želji i poslužite.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Hrskavi kolač

Potrebno je: 2 jajeta, 100 g šećera, vanilin šećer, 100 ml gustog jogurta, 100 ml mleka, 3 kašike pekmeza od kajsija, 200 g oraha, 4 kašike griza, 100 ml ulja, 200 g brašna, kašičica praška za pecivo, 10 kajsija

Očistite kajsije od koštica i prepolovite ih, a orahe sameljite. Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte tečne sastojke, pekmez, mlevene orahe, griz i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Podmažite kalup prečnika 26 cm, pospite ga brašnom i u njege sipajte pripremljeno testo. Odozgo poređajte kajsije i ubacite u prethodno zagrejanu rernu na 190 stepeni. Pecite dok ne dobije finu boju i bocnite pred kraj pečenja čačkalicom - ako je suva, kolač je pečen.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Karamel tart

Potrebno je: 80 g šećera, 80 g putera, 250 g lisnatog testa, 10 kajsija, sladoled, šlag, cimet, po želji

Rastopite puter na blagoj temperaturi, dodajte šećer, pa mešajte 10 minuta, dok se ne karamelizuje. Sipajte smesu u kalup prečnika 25 cm i preko poređajte prepolovljene i očišćene kajsije. Stanjite lisnato testo na 5 mm i stavite ga preko kajsija, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni pola sata, odnosno dok testo ne porumeni. Sačekajte nekoliko minuta da se tart ohladi, pa ga pažljivo preokrenite na tanjir. Ukrasite sladoledom, šlagom ili cimetom, po želji.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Osvežavajući mus

Potrebno je: 750 g zrelih kajsija, 160 g šećera, 5 g želatina, 2 kašike konjaka, belance, 20 g vanilin šećera, 200 ml slatke pavlake, listići sveže nane

Kajsije prepolovite, pa ih stavite u pleh, na papir za pečenje, i u svaku polovinu sipajte malo šećera. Pecite ih 15-20 minuta u rerni na 180 stepeni. Malo ih prohladite pa ih sameljite u blenderu, a ako je previše gusto, dodajte nekoliko kašika vode. Dok se kajsije peku, rastvorite želatin sa nekoliko kašika tople vode i pustite da nabubri, dodajte dve kašike konjaka u posudicu u kojoj je žele. Sipajte ga u pire od kajsija, sve dobro promešajte i ostavite u frižider. Kad voće počne da se stegne od želatina, umutite belance sa vanil šećerom i stavite na stranu. Umutite slatku pavlaku, postepeno joj dodavajući 60 g šećera, pa je sjedinite sa šneom i želatiniziranim voćem. Sipajte u čaše, ostaviti najmanje tri sata u frižideru. Ukrasiti listićima nane.