FANTAZIJA OD BOROVNICE

Potrebno je: 250 g borovnica, 2 dl kisele pavlake, 2 dl slatke pavlake, 150 g šećera u prahu, limun

Borovnice pospite šećerom i ostavite ih nakratko da odstoje. Sameljite ih u blenderu, dodajte sok od isceđenog limuna i kiselu pavlaku i sve dobro izmešajte. Dodajte umućenu slatku pavlaku i mutite dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ostavite u zamrzivaču da se zaledi. Servirajte sladoled uz sveže borovnice i listiće nane.

UVEK UKUSNI LEŠNIK

Potrebno je: 500 ml slatke pavlake, 120 g mlevenih lešnika, 6 žumanaca, 100 g šećera, 100 g meda, kašičica ekstrakta lešnika

Na pari skuvajte žumanca i šećer, dodajte med, lešnike i ekstrakt i ostavite da se ohladi. Umutite slatku pavlaku i dodajte je u ohlađenu smesu. Sladoled sipajte u posudu sa poklopcem i ostavite 45 minuta u zamrzivaču, pa ga izvadite, kašikom promešajte i vratite da se još hladi.

SA MIRISOM LUBENICE

Potrebno je: 2 kesice šlaga, 1 kg lubenice

Očistite lubenicu od semenki i isecite je na kockice. Izmiksajte je u blenderu da se dobije čist sok, pa u njega sipajte sadržaj kesice za šlag. Mutite mikserom maksimalnom brzinom dok se ne zgusne. Sipajte u posude, zatvorite i stavite u zamrzivač da se stegne. Ukrasite kriškom lubenice ili listićima nane.

PISTAĆI ZA AVANGARDNE

Potrebno je: 300 ml mleka, 3 kašike šećera, 170 g pistaća, 3 žumanceta, kašičica ekstrakta vanile, kašičica ekstrakta badema, 250 ml slatke pavlake

U šerpicu sipajte mleko, šećer i 100 grama mlevenih pistaća, pa ih kuvajte na laganoj vatri. Zatim ubacite umućena žumanca i kuvajte do ključanja, sve vreme mešajući. Preručite u činiju i stavite u frižider da se dobro ohladi. Umutite slatku pavlaku, dodajte ohlađenu smesu i ekstrakte vanile i badema. Sve dobro promešajte i stavite u zamrzivač da se ohladi pola sata. Dodajte 70 grama naseckanih pistaća i onda vratite u zamrzivač da se još malo zgusne.