Pileća salata sa orasima

Potrebno je: 300 g pilećeg belog mesa, 200 g suvih šljiva, 100 g oraha, malo belog luka, 150 g kukuruza šećerca, sok od limuna, soli po ukusu

Skuvajte piletinu u posoljenoj vodi, a kada se ohladi, iseckajte je na kockice. Suve šljive potopite u toplu vodu na pola sata, kako bi omekšale. Zatim ih dobro procedite, osušite i iseckajte. Pomešajte meso, šljive, kukuruz, naseckani beli luk i orahe. Dodajte malo soli i sok od limuna. Ukoliko želite, stavite i malo majoneza, a pre serviranja salatu ukrasite iseckanim peršunom ili mirođijom.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Slanina sa ukusom ruma

Potrebno je: 200 g suvih šljiva, 100 g slanine, rum po potrebi

Oprane šljive stavite u plitku činiju, nalijte preko rum i ostavite da odstoji jedan do dva sata. Zatim preko svakog listića slanine stavite šljivu, urolajte i pričvrstite čačkalicama. Ispecite umotane šljive na roštilju, u tiganju na malo ulja, ili u rerni, dok slanina ne porumeni sa svih stana.


* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Šaran u belom vinu

Potrebno je: šaran, 100-150 g suvih šljiva, 1-2 jabuke, nekoliko krompira, šargarepa po želji, paprike po želji, vezica peršuna, 3 čena belog luka, 1 dl ulja, so, biljni začin

Operite ribu, dobro je obrišite papirnim ubrusom, a zatim posolite i premažite biljnim začinom spolja i iznutra. Zasecite šarana na nekoliko mesta i tu stavite mleveni ili isecakni peršun i beli luk, a ostatak u unutrašnjost šarana. Stavite ribu na papir za pečenje, premažite uljem i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta. Za to vreme očistite i iseckajte krompir, papriku, šargarepu (posolite) i jabuke. Poređajte sve sastojke oko šarana i pecite sve zajedno oko 20 minuta. Dodajte zatim oprane suve šljive i pleh vratite u rernu. Kada se šaran ispeče, prelijte preko 3 dl belog vina.


* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Rolovani svinjski file

Potrebno je: 700 g svinjskog filea (mogu i teleće šnicle), 200 g suvih šljiva, 6 čenova belog luka, 150 ml belog vina, so, biljni začin, biber, ulje

Meso isecite na šnicle, izlupajte ih tučkom, posolite i premažite biberom i biljnim začinom. Iseckajte suve šljive, poređajte ih preko mesa na jedan kraj, svaku šniclu uvijte u rolat, pričvrstite čačkalicama i pržite na ulju dok ne porumene. Stavite rolnice u pleh, prelijte ih masnoćom u kojoj su se pržile, dodajte iseckan beli luk, nalijte belim vinom, pokrijte folijom i pecite u rerni 40 minuta na 200 stepeni. Zatim skinite foliju i vratite meso da se peče dok ne porumeni. Za to vreme napravite sos od šljiva: rastopite margarin u tiganju, dodajte džem od šljiva, pavlaku za kuvanje i so. Kuvajte dok sos ne bude srednje gustine, a zatim ga poslužite uz meso. Pečeno meso isecite kao rolat.