Neobične knedle

Potrebno je: 600 ml vode, 60 g margarina, malo soli, 300 g brašna, 2 jajeta, šljiva (u zavisnosti od broja knedli), 2 kašike ulja, 4 kašike prezli

Stavite vodu, margarin i malo soli da prokuva. U kipuću vodu dobro umešajte brašno, a potom i jaja. Dobijeno testo istresite na pobrašnjenu ploču, raširite ga i ostavite da se prohladi, pa ga još malo umesite da postane glatko. Napravite ovalnu tanju veknu, secite na jednake delove, a onda rukom razvucite komade da na njih stanu šljive i oblikujte knedlu. u lonac sipajte vodu, malo je posolite, pa kad proključa stavljajte knedle. Kada se dignu vadite ih na tacnu. U tiganj stavite ulje i prezle da se malo proprže i dobiju žućkasto smeđu boju, pa u to uvaljajte knedle. Gotove služite sa cimetom i kiselom pavlakom.

* * * * * * * * * * * * *


Rastresita pita

Potrebno je za testo: 300 g oštrog brašna, 150 g putera, 100 g šećera, 2 jajeta, malo soli, 1/2 kesice praška za pecivo, malo rendane limunove korice, 2 kašike kisele pavlake

Za fil od šljiva: 700-800 g šljiva, 8 kašika pekmeza ili džema od šljiva, 4 kašike šećera, 2 kašike mlevenih oraha i prezli, kašičica cimeta, kašičica karanfilića u prahu, čep ruma


Od svih sastojaka napravite testo. Hladan puter stavite u rupicu od brašna pa ga utrljavanjem sjedinite. Postepeno dodajte i druge sastojke i mikserom, a zatim rukama, pravite testo. U početku će biti mrvičasto, ali će se mešenjem pretvoriti u glatku smesu, koju ćete oblikovati u loptu. Uvijte je u providnu foliju i stavite na pola sata u frižider. Nakon toga loptu prepolovite, deo razvucite na pobrašnjenoj dasci prema obliku pleha. Uz pomoć oklagije prebacite u podmazan i brašnom posut pleh, pa razvucite testo i po zidovima. Pleh stavite u frižider dok pripremate fil. U široj posudi propržite šećer, pa kada malo požuti dodajte oprane, oceđene, prepolovljene i od koštica očišćene šljive. Jedan deo šljiva podelite na četvrtine. Šljive dinstajte dok omekšaju vodeći računa da se ne raspadnu. Pri kraju dodajte orahe i mrvice, cimet, rum, karanfilić i promešajte. Stavite fil na testo u plehu, pa odozgo drugi deo testa izmrvljen ili isečen na trake. Ako stavljate trake, treba da podsećaju na mrežu. Pecite u rerni 20-30 minuta na 180 stepeni. Gotovu je, ako želite, pospite šećerom u prahu, ostavite da se ohladi, a potom secite na kocke ili trouglove.


* * * * * * * * * * * * *


Mrvičasti sočni kolač

Potrebno je za mrvičasto testo: 200 g brašna, 100 g zobenih pahuljica, 100 g šećera, kašičica cimeta, korica od limuna ili pomorandže, prstohvat soli, 100 g putera

Za smesu od šljiva: 1 kg zrelih šljiva, 5 kašika šećera, 2 kašike gustina, kašičica kardamoma


Očistite šljive od koštica, prepolovite ih i poslažite u dublju posudu u kojoj će se peći. Pomešajte šećer sa gustinom pa pospite preko šljiva, a potom pospite i kardamomom u prahu. Brašno, šećer, cimet, zobene pahuljice i koricu od limuna ili pomorandže stavite u odgovarajuću posudu, dodajte puter, pa sve lagano rukom izmešajte dok ne dobijete mrvičastu smesu. Rasporedite preko šljiva da sve prekrijete i stavite da se peče na 200 stepeni oko 30-35 minuta, dok korica dobije lepu rumenu boju. Prilikom služenja možete dodati sladoled, a zatim uživajte u opojnim mirisima sočnog kolača.

* * * * * * * * * * * * *


Harmonija pomešanih ukusa

Potrebno je za testo: 350 g brašna, 200 g svežeg sira, 8 kašika mleka, 6 kašika ulja, 2 jajeta, 100 g šećera i prstohvat soli, limunova korica, prašak za pecivo

Smesa za šljive: 100 g putera, 100 g brašna, 100 g šećera, 1 kg polutvrdih šljiva, cimet u prahu


Umutite mikserom jaja i šećer, dodajte sir i sve ostale sastojke, a tek na kraju, blago mešajući, brašno sa praškom za pecivo. Testo treba da bude polutvrdo, tako da ga možete kašikom stavljati u namašćen pleh. Šljive secite po dužini, izvadite koštice, i ređajte ubadanjem po testu, vodeći računa da budu uspravne. Lagano ih pospite cimetom i sklonite pleh na stranu. Mikserom mešajte brašno, puter i šećer dok ne dobijete mrvičastu smesu. Pospite po šljivama i pecite - prvih 20 minuta na 200 stepeni, a zatim 35 minuta na 180.


* * * * * * * * * * * * *

Galete za uživanje

Potrebno je za testo: 310 g brašna, kašičica soli, 225 g hladnog putera, 125 ml hladne vode iz frižidera

Za drugu smesu: kašika brašna, 50 g mlevenih lešnika, 2 kašike smeđeg šećera, kašika gustina, malo soli, 5 velikih okruglih šljiva, 3 kašike šećera, jaje, 3 kašike džema od ribizle ili sličnog voća



Pomešajte brašno, so i hladan maslac isečen na tanke trakee. Sastojke mešajte rukom dok se puter fino ne usitni, a potom postepeno sipajte vodu i mesite da dobijete kompaktno testo koje se ne lepi. Testo umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider da odstoji najmanje sat. Za to vreme pomešajte brašno, lešnike, smeđi šećer, gustin i so. Operite i osušite šljive, pa ih secite po širini na tanje kolutove. Izvadite testo iz frižidera, razvaljajte na dasci prema obliku pleha, stavite u pleh oblažući i zidove, pa po sredini rasporedite smesu sa lešnicima. Zatim ređajte kolutove šljiva u redovima ili kružno, pospite šećerom, pa presavijte testo sa zidova pleha, blago ga pritiskajući na šljive. Premažite sa jajetom razmućenim u malo mleka i pecite na 200 stepeni oko 35 minuta, ili dok ivice ne dobiju zlatastu boju. Kad se galeta ohladi, zagrejte džem od ribizle da bude tečan i premažite preko šljiva.