U sosu od pomorandže

Potrebno je: 500 g junećih grudi, glavica crnog luka, 3 čena belog luka, manja glavica celera, šargarepa, sok od 1/2 pomorandže, 2 kašike pasiranog paradajza, 2 kašike putera, 150 g krem-sira sa začinskim biljem, so, biber

Crni i beli luk oljuštite i sitno iseckajte. Celer i šargarepu, takođe, i sve stavite u činiju. Meso položite na povrće, prelijte sokom od pomorandže, dodajte dve kašičice soli, biber, paradajz i stavite u frižider da prenoći. Sutradan ga izvadite iz činije, još posolite i pobiberite, pa uz povrće, sa marinadom, stavite u duboki tiganj ili šerpu i dinstajte na tihoj vatri oko 180 minuta. Kada je gotovo, meso izdvojite, a povrće ispasirajte i pomešajte sa sirom. Meso možete da vratite u sos ili da ga služite odvojeno.

* * * * * * * * * * * *

But sa aromatičnom koricom

Potrebno je: 1 kg junećeg buta u komadu, biber, 1,5 kg morske soli, 2 kašike ruzmarina

Dobro pobiberite juneći but, pa ga u tiganju zapecite sa svih strana i sklonite sa vatre da se ohladi. U velikoj činiji pomešajte so i ruzmarin, dobro izmešajte. U so sipajte i šolju vode, pa ponovo promešajte. U tepsiju sipajte tanak sloj soli i dobro ga utapkajte na dno. Preko njega stavite but, a zatim ga prekrijte ostatkom soli sa svih strana. Tepsiju stavite u zagrejanu rernu i pecite na 120 stepeni oko 60 minuta. Kad meso izvadite iz rerne, neka odstoji 15 minuta. Ako ne volite preslano, malo korice možete da skinete s mesa. Isečeno meso poslužite uz restovani krompir i povrće.

* * * * * * * * * * * *

Repovi u crnom vinu

Potrebno je: 1,5 kg junećih repova, 1/2 kg šargarepe, 5-6 listova lovora, 3-4 čena belog luka, 5-6 zrna bibera, 1/2 l crnog vina, 250 g goveđe supe (može i voda), 3-4 kašike ulja, puna kašika brašna, so, biber

Repove operite, isecite na komade i složite u veći sud ili ekspres lonac, dodajte šargarepu isečenu na tanke kolutove, lovorov list, cele čenove belog luka i zrna bibera. Prelijte vinom i supom. Poklopite i krčkajte oko 3 sata, ili 1 sat u ekspres loncu. Ako kuvate u šerpi, povremeno okrenite veće komade. Na kraju, posolite i pobiberite, pa mešajući dodajte belu zapršku napravljenu tako što ste brašno razmutili u ulju i mešajući pustili da zavri, ali samo nekoliko sekundi. Pustite da vri još 5 minuta.

* * * * * * * * * * * *

Pikantne rolnice

Potrebno je: 750 g junećeg buta, 3 kisela krastavca, 100 g šargarepe, 80 g slanine, 2 kašičice estragon senfa, kašičica biljnog začina, 2 kašičice brašna. Za sos: 50 ml maslinovog ulja, 150 g luka, 2 čena belog luka, 100 g celera, 100 g šargarepe, 300 g pasiranog paradajza, grančica ruzmarina, 2 -3 lista lovora, 50 ml belog vina, kašičica biljnog začina, kašičica gustina

Junetinu isečenu na tanke odreske dobro istucite. Pospite biljnim začinom i premažite senfom samo s jedne strane. Na tu stranu rasporedite tanko narezanu slaninu, a zatim šargarepu i krastavce isečene na štapiće. Odreske zamotajte i pričvrstite ih čačkalicama. Uvaljajte ih u brašno i pecite na zagrejanom maslinovom ulju. Rolnice izvadite, pa u istom tiganju propržite iseckan crni i beli luk, narendanu šargarepu i celer. Dodajte pasirani paradajz, ruzmarin, lovorov list, biljni začin, mleveni biber, šećer i vino. Kuvajte 10-15 minuta, a po potrebi dodajte malo vode. Sos propasirajte i vratite u tiganj zajedno sa rolnicama, nalijte vodom i kuvajte oko pola sata dok meso ne omekša. Na kraju umešajte gustin razmućen s malo vode i kratko prokuvajte.