Ako ste mislili da se vaša porodica mnogo svađa, evo utehe - prosečna porodica raspravlja se 49 minuta dnevno. Roditelji godišnje imaju 2.184 rasprava sa decom, pokazuje novo ispitivanje u kom je učestvovalo 2.000 roditelja dece starosti od dve do 12 godina. Svakog dana, u proseku, sukob izbije šest puta, što je 42 puta nedeljno i 182 mesečno. Ali reč je o kratkotrajnim burama, prosečna svađa traje tek nešto više od osam minuta.

Svađe najčešće nastaju kad deca ne pojedu sve sa tanjira, zatim kad ne raspreme sobu. Odlaganje odlaska na spavanje, konzumiranje slatkiša pre obroka, preterano korišćenje elektronskih uređaja, nezavršavanje domaćih zadataka - na listi su 10 najčešćih razloga za raspravu.

U manje od polovine rasprava roditelji izađu kao "pobednici". Šest od deset roditelja prizna da na kraju pristaje na kompromis kako bi zadržali mir u kući. Roditelji moraju da računaju na to da će 16 minuta svakog dana potrošiti na pregovore sa naslednicima, a u njima ne prezaju od nagrada. Devet od deset roditelja nudi deci nagradu (najčešće povećanje džeparca) ako urade ono što se od njih zahteva, a čak 45 odsto roditelja se plaši da dete kazni tako što će mu oduzeti elektronske uređaje.