ONOG trenutka kada se uda, žena svake nedelje dobije sedam sati nedeljno više posla kod kuće - pokazalo je istraživanje naučnika na Univerzitetu u Mičigenu. A muž, navode istraživači, postaje privilegovan satom slobodnog vremena svakog dana.

- Jer, poznato je da muškarci više rade na poslu, dok žene više obaveza imaju kod kuće - kaže Frenk Staford, vođa studije. - Kada stupe u brak, pripadnice nežnijeg pola preuzimaju na sebe da kuvaju, peru veš i čiste stan, sve ono što je jači pol ipak morao da radi dok se nije oženio. Situacija za žene postaje teža kada dobiju decu, jer njima i tu zapadne veći deo obaveza.

Istraživanje je rađeno na osnovu podataka iz 2.005 dnevnika koji su vođeni zbog otkrivanja dinamike prihoda. U njima su ispitanici odgovarali na pitanja koliko vremena potroše na čišćenje, kuvanje, spremanje kuće. Studija je tada pokazala da su slobodne žene najmanje vremena gubile na kućne poslove (oko 12 sati nedeljno), dok su udate trošile duplo više. Majke više od troje dece nedeljno provedu i do 28 sati kuvajući, peglajući i perući veš. Za to vreme muškarci najviše šest sati nedeljno potroše na kućne poslove, pre svega na osnovne popravke u stanu.