Seboroična bradavica je poznatija pod nazivom seboroična keratoza. Relativno su česte promene na koži koje se susreću u srednjoj i starijoj životnoj dobi kod osoba oba pola, a najčešće posle 35. godine života.

Mogu biti pojedinačne (ređe), češće mnogobrojne manje i veće raspoređene po seboroičnim zonama, onim koje se više znoje. Najčešće ih ima više od 10 simetrično raspoređenih u seboroičnim predelima lica, na slepoočnicama, zatim vratu, grudima, stomaku i leđima, kao i na velikim pregibima.

KAKO SE PREPOZNAJU

Iskustvo je prvo pravilo u dijagnostici. Često keratoza može izgledati zastrašujuće, pa to zavara ne samo pacijenta, već i lekara. Obično su to svetlobraon do tamnobraon pa čak i crne pločaste tvorevine na koži glatke ili režnjevite površine, veličine od nekoliko milimetara pa do dva i tri centimetra, pojedinačne ili slivene jedna sa drugom. Ako su pojedinačne i više na otvorenim regijama (stomak, leđa pa i butine), onda im je površina što duže stoje jako gruba i hrapava pa se često i kruni prilikom brisanja peškirom ili o odeću, što nekad izazove manje ili veće krvarenje praćeno panikom kod pacijenta, ali i neiskusnog lekara.

Sa druge strane često imamo veći broj seboroičnih keratoza u takozvanim seboroičnim zonama, koje se puno znoje, vrat, čelo, slepoočnice, koje su obično svetlobraon boje glatke površine što se često meša sa mladežima. Međutim, kada se takva promena zagrebe, vidi se veliki broj sitnih cista, i crnih čepova koji se krune. Njihova baza, za razliku od mladeža, nije čvrsto vezana za kožu pa se lako odvaja od podloge.

Uzrok nastajanja keratoza je dugotrajno izlaganje suncu, kod osoba čija je koža genetski predodređena za ovakve promene. Često pacijenti navode da neko iz bliže porodice ima isti problem.

Prvo pitanje koje treba postaviti je da li ih treba ukloniti? Moj odgovor je DA!!!

KAKO SE SKIDAJU Uklanjaju se tečnim azotom, elektrokauterom, laserom s tim što su najbolji kako zdravstveni tako i estetski rezultati dobijeni radiotalasnom tehnikom uklanjanja. Kad govorimo o visećim bradavicama, moguće je bukvalno u roku od pet minuta ukloniti i više od 100 papiloma. Ukoliko su promene većih dimenzija i nezgodnih lokalizacija potrebno je dati lokalnu anesteziju. Vrlo su nezgodne promene na očnim kapcima ne samo zbog nezgodne lokalizacije već i zbog obilnog krvarenja prilikom uklanjanja ukoliko ga obavlja osoba bez potrebnog iskustva i znanja. Međutim, kolika god promena bila, i bez obzira na to gde se nalazila predstavljaće vrlo jednostavnu intervenciju za iskusnog radiotalasnog hirurga.

KOJA JE METODA NAJBOLjA

Na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva i terapijsko-estetskih rezultata metoda izbora je radiotalasna tehnika uklanjanja za razliku od tečnog azota, termokautera i drugih koje ostavljaju vidne ožiljke.

Kod promena skorijeg datuma se ne koristi nikakva anestezija. Tehnikom radiotalasne vaporizacije se keratoze do 5 mm uklone za nekoliko sekundi. Kod većih slivenih grubih promena, u lokalnoj anesteziji, uz pomoć radiotalasne omčice keratoze se uklone za 15 sekundi. Keratoze su površne promene tako da ne zahtevaju nikakvo dubinsko uklanjanje. Na mestu gde se ukloni nastaje krastica, koja zavisno od veličine otpadne za dve do tri nedelje. Na istom mestu ostaje mlada koža koja za nekoliko meseci poprima boju normalne kože. Na istom mestu se keratoze nakon radiotalasnog uklanjanja nikad ne ponavljaju.


VISEĆE BRADAVICE

To su benigne izrasline na koži sa kojima se susrela gotovo svaka osoba. Najčešće se javljaju na vratu, u pazuhu, preponama, ispod grudi, očnim kapcima češće kao mnogobrojni izraštaji. Kod dece su ređa pojava.


ZAŠTO NASTAJU

Najčešća predispozicija za pojavu visećih bradavica je gojaznost, dijabetes, hormonski disbalans, pojačano znojenje. Uzročnik je HPV virus čime se objašnjava njihovo širenje. Ova informacija je jako bitna jer nam govori u prilog tome da je i mogućnost samostalnog širenja po telu moguća. Njihov broj se vremenom uvećava na mestima koje smo naveli kao najčešća. Obično pacijentkinja i kaže da je imala nekoliko visuljaka, a da se za nekoliko meseci taj broj gotovo utrostručio i da su se osim na vratu javile i ispod pazuha i grudi. Virus se širi lančićem, odećom, peškirom, kroz mikrotraume na koži koje prave odeća i nakit. Naročito je karakteristično povećanje u trudnoći zbog izmenjenog imunološkog statusa trudnice. Primećeno je kod ljudi sa većom telesnom težinom da je broj bradavica veći zbog pojačanog znojenja i većeg trenja delova među sobom što doprinosi njihovom širenju.

POSTAVLjANjE DIJAGNOZE

Radi se o malim izraštajima na tankoj peteljci od po nekoliko milimetara, svetlobraon do tamnobraon boje, a često i modrikaste, kada su u najvećem broju slučajeva lokalizovani u pazuhu i na preponi. Nije retko da u pazuhu i na preponama budu i veći do 1 cm. Vrlo često pomenute bradavice mogu biti i ravne, i to kao glatke lako uzdignute braon pigmentovane fleke na vratu, licu, slepoočnoj zoni, što pomenutim zonama daje prljav izgled.

Od simptoma obično se pominju svrab, peckanje, a nekad i bol kada se uvrne peteljka bradavice. U svakom slučaju promene treba ukloniti jer se šire, smetaju i estetski su neprihvatljive.Piše: dr Igor Jeremić, specijalista ginekologije, radiotalasne dermatohirurgije, edukator radiotalasne hirurgije za Evropu