UPALE uha u letnjem periodu su učestalije. Razlog su plivanje, ali i tuširanje više puta tokom dana. Vlažna sredina u uhu pogoduje razvoju gljivičnih i bakterijskih infekcija. Ukoliko se ova upala pravovremeno ne leči, može da uzrokuje mnogo veću infekciju i bolove.

Doktor Svetlana Valjarević, specijalista ORL Kliničko-bolničkog centra Zemun kaže da najčešće dolazi do upale kože spoljašnjeg slušnog hodnika:

- U najvećem riziku od kompilakcije uva su osobe koje imaju slab imunitet, kao i oni koji pate od ekcema, alergija i psorijaze. Početni simptomi infekcije su jak bol, koji se povećava kada se uvo dodiruje. Pacijent oseća i da je uvo zapušeno, a događa se i da ništa ne čuje. Postoji i osećaj pulsiranja, a iz uva može da se drenira i gnojni sadržaj. Ušna školjka često bude crvena, otečena i izrazito bolna.

Ovi dramatični simptomi najčešće upućuju pacijenta kod lekara. Pogotovo ako je upala praćena i otokom limfnih čvorova na vratu, otežanim okretanjem glave i temperaturom.

- Ukoliko se upala ne leči ili nedovoljno sprovodi terapija, infekcija kože spoljašnjeg slušnog hodnika može da dovede do nakupljanja gnoja između hrskavica spoljašnjeg uva i perihondrijalne ovojnice u kojoj se nalaze krvni sudovi koji ishranjuju hrskavicu - kaže dr Valjarević. - Bez antibiotika i čišćenja gnoja ovo stanje ne može da prođe, a ukoliko se neadekvatno leči može da dovede do deformacije ušne školjke, kao i do oštećenja sluha.

Naša sagovornica kaže da se upala uva obavezno leči primenom antibiotskih kapi ili kapi protiv gljivica. Po savetu lekara, antibiotik može i da se pije ili se prima injekciono.

- U slučaju upale uha strogo je zabranjeno da oboleli koristi štapiće za uši u želji da "otpuši" uvo - kaže dr Valjarević. - Primena štapića nikako neće da pomogne u rešavanju infekcije, ali zato može da ošteti kožu spoljašnjeg slušnog hodnika, da izazove krvarenje, zaostajanje dela vate štapića u uvu ili da se probije bubna opna.

Posebno teška komplikacija upale spoljašnjeg uva jeste takozvani maligni oblik upale spoljašnjeg uva.

- Ne radi se o malignoj bolesti, već se naziv odnosi na posebno agresivan tip upale spoljašnjeg uva, kod pacijenata sa dijabetesom ili oslabljenim imunitetom, gde infekcija zahvata ne samo meka tkiva, već i okolnu kost, parotidnu pljuvačnu žlezdu, pa i facijalni nerv, što dovodi do paralize mišića jedne polovine lica - kaže dr Valjarević. - Ovaj tip infekcije zahteva intenzivnu antibiotsku terapiju u bolničkim uslovima i hirurško uklanjanje inficiranih delova kosti.

Da bi se upale spoljašnjeg uva sprečile, kako savetuje naša sagovornica, mogu da se koriste antiseptični sprejevi za uši sa bornom kiselinom, pantenolom, acetatnom kiselinom, i izopropil alkoholom. Svi ovi preparati stvaraju pH okruženje koje je nepovoljno za razvoj mikroorganizama, pomažu u uklanjanju vode iz spoljašnjeg slušnog hodnika i pomažu regeneraciju epitela.


MEHANIČKA ZAŠTITA

UPALA uva u letnjem periodu može da se spreči i mehaničkom zaštitom. Preporučuju se silikonski vodootporni čepovi, posebno onima koji su skloni ifekcijama uha. Ukoliko do infekcije, ipak, dođe, onda je prva pomoć analgetik, lek koji će da ublaži tegobe do pomoći lekara.