Pacijenti koji boluju od karcinomatrebali bi da kažu svojim lekarima ako uzimaju biljne proizvode, jer bi neki od sastojaka mogli sprečiti dejstvo njihove terapije, saznalo se na konferenciji o raku.


Tablete od belog luka, đumbira i ginka, na primer, mogu da odlože zarastanje rana na koži kada se rak dojke raširi.


Hirurg, prof. Marija Žoao Kardoso, rekla je da nema dokaza da biljne terapije ili kreme deluju. Ako ste u nedoumici, bilo je najbolje ne preduzimati ništa, rekla je.


- Lekari moraju biti oprezniji kada pitaju svoje pacijente šta još uzimaju kada se leče od raka - rekla je prof. Kardoso, glavni hirurg u Centru za rak Čampalimaud u Lisabonu, Portugal.


Ona je rekla da je posebno važno da se pacijenti uvek prvo konsulutuju sa svojim lekarima pre nego što isprobaju komplementarne terapije protiv raka koji se proširio na kožu.


Pročitajte i: PRAVA ISTINA o sirupima protiv kašlja: Obratite pažnju na PAKOVANjE, da vam ne podvale običnu šećernu vodicu


Opasnost je da mnogi proizvodi mogu da ometaju hormonsku terapiju ili lečenje hemoterapijom, a neki produžuju proces zgrušavanja krvi - što može dovesti do toga da rane duže zarastaju i da ostane više ožiljaka, piše BBC.


Kao primere onih preparata koji usporavaju zgrušavanje istakla je sledećebiljne proizvode:


Divlja kamilica

Beli luk

Ginko

Glog

Divlji kesten

Kurkuma