Mnogima se čini da je postsezona pravo vreme za odlazak na odmor, naročito posle hirurških intervencija ili povreda, ali lekari, ipak, upućuju na oprez. Morska voda i sunce povoljno utiču na organizam, ali isto tako mogu da štete osobama koje su nedavno imale operaciju ili povredu. Ranu na kojoj se još nalaze konci ne treba kvasiti ni u moru, ni u bazenu, dok osetljivu kožu na kojoj je ožiljak ne treba izlagati suncu sledećih godinu dana, savetuju lekari.

Tuširanje običnom vodom i korišćenje blagih sapuna preporučuje se nakon operacije, čak i pre vađenja konaca. Na taj način smanjuje se rizik od nastanka infekcije. Za razliku od vode iz gradskog vodovoda, rana ne treba da bude izložena morskoj vodi ili vodi sa bazena, jer ne možemo sa sigurnošću da znamo da li je voda u tom trenutku bakteriološki ispravna.

- Čak i da jeste, duži boravak u vodi sam po sebi može da izazove infekciju, jer sveža rana treba uvek da bude suva. Pokušaj da se rana zaštiti gazom ili hanzaplastom pre ulaska u vodu, može još više da pogorša situaciju - kaže, za "Novosti", dr Dragan Gunjić, specijalista opšte hirurgije iz Klinike za digestivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Kada se konci izvade, važno je ožiljak ne izlagati suncu, jer je koža na tom delu tela ekstremno osetljiva narednih godinu dana.

- Vrlo lako može da se desi da izgori ili čak, dobije maligne promene. Zbog toga je važno zaštiti i prekriti ožiljak tokom sunčanja. Ukoliko to nije moguće, važno je ne izlagati ga direktnom suncu i mazati slojeve kreme sa zaštitnim faktorom - objašnjava dr Dragan Gunjić.