HRANjENjE deteta na cuclu, prečesto davanje zaslađenih napitaka, česti i obilni obroci, uz izostanak održavanja higijene usta su uzroci koji dovode da mlečni zubići obole od karijesa i sasvim pocrne.

Karijes koji se javlja na gornjim, prednjim mlečnim zubima naziva se cirkularni, jer se kružno širi oko vratova zuba.

- Ova vrsta propadanja zubnog tkiva se razlikuje od uobičajenih formi karijesa pošto nastaje jako rano, zahvata pretežno sekutiće i očnjake, vrlo brzo napreduje i najčešće dovodi do prevremenog gubitka zuba - kaže profesor dr Momir Carević, dečiji stomatolog.

Za karijes na prednjim mlečnim zubima kaže se i "karijes zbog flašice", pa profesor Carević savetuje da bi odmah posle dojenja ishranu deteta trebalo nastaviti samo pomoću čaše i kašičice, a cuclu sasvim izbaciti.

- Detetu bi trebalo davati slatke napitke i druge slatkiše samo tri puta dnevno i to uz glavne obroke ili odmah posle njih - kaže naš sagovornik.

Od velikog značaja je i održavanje oralne higijene, čak i kod beba.

- Odojčetu bi posle svakog podoja trebalo gazom umočenom u vodu ili kamilicu ovlaš prebrisati bezube vilične lukove, a po nicanju prvog zubića to učiniti štapićem za uši umočenim takođe u vodu ili kamilicu - kaže profesor Carević. - Kada nikne veći broj mlečnih zuba treba ih prati dečjom četkicom za zube i pastom sa oznakom da je za decu od nula do šest godina života.

Pre nego zubići pocrne, prvo se javljaju bledokredaste promene na gleđi gornjih sekutića, u periodu između druge i četvrte godine. Nastali defekti vrlo brzo tamne i dete može da izgubi mlečne zube pre nicanja stalnih.

- Prisustvo mlečnih zuba je od izuzetnog značaja za razvoj lica i vilice - kaže profesor dr Zoran Vulićević, upravnik Klinike za dečiju i preventivnu stomatologiju. - Deca koja rano izgube zube najčešće imaju dubok zagrižaj. Usled njega razvija se tužan izgled lica sa usnama nadole. Zato je važno da mlečni zubi ostanu zdravi i da dete ima prirodnu smenu zuba, mlečni kad ispadne da izraste stalni.

Ukoliko, ipak, dođe do razvoja karijesa, postoji mogućnost lečenja.

- Danas se primenjuju terapeutske paste koje deca posle pranja klasičnim pastama, utrljaju na zube i desni i drže preko noći - kaže profesor Vulićević. - One se koriste da bi dodatno remineralizovale zube i sporečile defekte na gleđi. Ako, ipak, dođe do otvaranja pukotina i rupica, tada je neophodno brušenje i plombiranje zuba. Plombe za decu danas se prave u raznim bojama da bi im boravak u stomatološkoj stolici bio prijatniji, a reč je o materijalima koji imaju sjajne biološke karakteristike, čak i mogućnost da otpuštaju fluor i tako štite zube.


BEZBOLNO

BRUŠENjE dečijih zuba sada se radi i pomoću vazdušne abrazije i lasera. Obe metode su potpuno bezbolne. U slučaju da je karijes dubok, neophodno je klasično zubarsko svrdlo. Zato, dečiji stomatolozi napominju da je prevencija važna, jer tako se smanjuje i potreba za bolnim intervencijama.