POZNATI savremeni japanski pisac Haruki Murakami u svojoj čuvenoj kult knjizi Norveška šuma napisao je o kreativnosti i traženju novih, drugačijih perspektiva i različitim načinima rešavanja problema sledeće: “Ako čitate samo one knjige koje svi drugi čitaju, možete misliti samo onako kako svi drugi misle.” Ako bismo svi mislili isto ovaj svet ne bi imao potencijal da se dalje razvija i usavršava.


ZAŠTO TREBA NAUČITI DECU DA MISLE VAN KUTIJE

Život je nepredvidiv i stalno pred nas postavlja različite izazove i situacije sa kojima treba da se izborimo. Nije moguće naučiti jedan šablon i po njemu živeti. Moramo biti sposobni da se prilagođavamo, da analiziramo problem i pronađemo najbolje rešenje a to često od nas traži da budemo u stanju da ga sagledamo iz različitih perpektiva, da imamo više predloga rešenja, da umemo da anticipiramo moguće ishode i onda donesemo pravu odluku.

Kreativnost se definiše kao sposobnost da poznate elemente povežemo na jedan nov način tj. da se razmišlja van kutije. Svi smo mi kreativni, ali nismo u dovoljnoj meri podsticali svoju kreativnost. A kreativnost je potrebna ne samo kod stvaranja umetničkih dela (književnost, film, vizuelne umetnosti, muzika, pozoriše, ples,…) već i u otkrivanju novih teorija, smišljanju eksperimenata, programiranju i rešavanju životnih problema. Kreativnost nam omogućava da napredujemo i da se dalje razvijamo.


STUDIRANjE U INOSTRANSTVU ŠIRI VIDIKE

Dobra ideja da se vaše dete osamostali i nauči o životu je da studira u inostranstvu. Studiranje u inostranstvu pored naravno sticanja znanja i usavršavanja jezika, proširiće vašem detetu vidike - upoznaće nove različite kulture i ljude i biće primorano da se prilagođava i preuzme odgovornost.

Moraće da razmišlja o svakodnevnim obavezama (nabavka hrane, spremanje hrane i stana), da vodi računa o finansijama i planira kako da troši svoj budzet. Takođe, će biti u prilici da samostalno rešava različite životne situacije (npr. prijava boravka i druge administrativne papirologije, eventualni problem sa internetom, kvarom mašine za veš,..)


RAZMIŠLjAJTE VAN KUTIJE - KORISTITE ICF METODE

Sve više je različitih metoda koje se primenjuju kod nas a imaju za cilj da podstiču i razvijaju kreativnost. Stručnjaci napominju da je izuzetno bitno kod dece podsticati kreativnost od malih nogu i otvarati im nove vidike. Postoje mnogobrojne kreativne radionice za decu (crtanje, radionice pokreta, muzičke, pisanja,..) i druge obuke i treninzi koje nas uče da mislimo van kutije (crtanje mapa uma, radionica de Bonovih šešira,..)

U razvijanju kreativnosti mogu pomoći i ICF metode. Zahvaljući ovim metodama kod deteta ne razvijamo samo sposobnost pronalaženja novih rešenja i ideja, promenu perspektive, već se jača i detetovo samopouzdanje, samopoštovanje, motivacija, oslobađa se treme. Dete uči da jasno definiše ciljeve, preuzime odgovornost i razvija pozitivan stav. Kreativnost je moguće iskazati samo kad nismo pod pritiskom, kada se osećamo slobodno, kada imamo samopouzdanje i veru u sebe. Tako da se dobrobiti za dete zahvaljujuči koučingu mogu videti na različitim poljima, a ne samo u kreativnijem razmišljanju. Uz ICF metode može se otkriti pun potencijal svakog od nas.

(PR)