TOLKINU je pošlo za rukom da napiše knjigu koja je prodata u više od 150 milonima primeraka širom sveta, proglašena za najvoljeniju britansku knjigu i po kojoj je snimljena jedna od najgledanijih i najuspešnijih filmskih trilogija svih vremena, ali jednu stvar nije uspeo - da pobedi Ivu Andrića. Švedski novinar Anderas Ekstrom pronašao je u arhivima podatak da je među nominovinama za Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine, kada je naš pisac postao laureat, bio i čuveni Dž. R. R. Tolkin.

Tek pola veka od trenutka dodele Nobelove nagrade otvaraju se arhivi sa dokumentima o odlukama žirija za određenu godinu. Među papirima za zasedanja žirija koji je uručio nagradu jedinom našem nobelovcu koji su prošle nedelje postali dostupni javnosti, Ekstrom je naišao i na listu nominovanih uz komentare članova. Među nominovanima su tada između ostalih bili i Lorens Darel, Rober Frost, Grejem Grin i Alberto Moravija.

EPSKA SNAGA NAJDUŽU belešku Nobelovog žirija, očekivano, zaslužio je sam Andrić. U njoj su zapisane dobro poznate reči koje su se kasnije našle i u zvaničnom obrazloženju i kojima se našem piscu odaje priznanje za „epsku snagu kojom je oblikovao motive i sudbine iz svoje zemlje“.

Autora „Gospodara prstenova“ i „Hobita“ nominovao je prijatelj, profesor i fantazi pisac K. S. Luis. U belešci člana žirija Andresa Sterlinga, za Tolkina stoji da njegov „Gospodar prstenova“ „ni na koji način ne dostiže najviše nivoe kvalitetnog pripovedanja“. Frost je „otpisan“ zbog „poodmaklih godina“ jer je u vreme zasedanja žirija imao 86 godina. To, istina, nije sprečilo Nobelov komitet da 2007. godine nagradu dodeli Doris Lesing, koja je u to vreme imala čak 87 godina. Iz konkurencije su isključeni i Darel jer njegovo delo „ostavlja sumnjiv ukus zbog opsesije erotskim komplikacijama“, kao i Alberto Moravija čije pisanje „pati od opšte monotonije“.

KO PREDLAŽE KANDIDATE

KANDIDATE za Nobelove nagradu za književnost mogu da predlože akademici, bivši dobitnici, ugledni profesori, predstavnici značajnih institucija. U vreme kada je Andrić nagrađen, žiri je razmatrao pedesetak nominacija, dok ih danas stigne i više od trista.