Američki proizvođač električnih automobila "Tesla" isporučio je u trećem kvartalu 83.500 vozila, potukavši prognoze analitičara na Volstritu, izveštava televizija CNBC.

Ipak, investitore i dalje brine profitabilnost kompanije i razočarani su što kompanija nije objavila detaljnije podatke o troškovima proizvodnje i prodajnim cenama, kažu analitičari.

Akcije "Tesle" pale su za 1,3 odsto na prepodnevnom trgovanju, uprkos tome što su nadmašene procene Volstrita, koje su tipovale isporuku 80.500 automobila u navedenom tromesečju, prema podacima agencije za finansijske informacije FactSet.

PROČITAJTE JOŠ: Mask: Uskoro gotov tunel za test novog transportnog sistema

"Tesla" je u periodu jul-septembar proizveo ukupno 80.142 vozila, od čega 26.903 modela S i X zajedno, i 53.239 sedana Model 3.

Ukupne isporuke, koje su obuhvatile 55.840 vozila Model 3, bile su za oko 80 odsto veće od celokupnih isporuka u prošloj godini, saopštila je kompanija danas.

PROČITAJTE JOŠ: "Tesla" potonuo - Saudijci investirali milijardu $ u rivala

Isporuke samog Modela 3 su blago veće od konsenzusa analitičira koji su predviđali 55.600 jedinica, prema FactSet-u.

Analitičari su snizili svoje prvobitne prognoze tokom prošle sedmice zbog tužbe američke komisije za hartije od vrednosti protiv vlasnika "Tesle" Ilona Maska, što je kompaniji olakšalo da nadmaši očekivanja Volstrita, ocenjuje CNBC.