Od stalnog dopisnika: PARIZ

ŠASIJA s druge planete "bugatija divo" krije u sebi motor od 16 cilindara i 1.500 konjskih snaga, do sto kilometara na sat ubrzava za 2,4 sekunde i dostiže maksimalnu brzinu od 380 kilometara na sat, po ceni od 5,1 milion evra. To je i najskuplji automobil na Salonu automobila u Parizu. Konkurenciju mu pravi japanski električni "aspark" koji će se, u ograničenom broju primeraka od 50 komada, po ceni od 3,1 milion, naći u prodaji u julu sledeće godine. Do 100 na sat ovaj "japanac" stiže za 1,99 sekundi, ide 280 kilometara na sat i ima autonomiju od 300 kilometara. Prave zvezde na salonu su i "Ferarijevi" modeli "SP1" i "SP2" inspirisani dizajnom pedesetih, po ceni od 1,6 miliona.

Pročitajte još: DEVETI SAJAM AUTOMOBILA U GRADU NA NIŠAVI: Srpska premijera "pežoa 508"

Ali, nije u Parizu sve u znaku glamura. Senku na najposećeniji salon automobila u svetu bacili su izostanci nekih od najvećih konstruktora. U Parizu ovoga puta nisu prisutni "Folksvagen", "Ford", "Opel", "Nisan", "Fijat", "Volvo"... Razlog je, pre svega, visoka cena, jer neki od njih za štand moraju da plate i više od dva miliona evra, pa taj novac pre žele da ulože u razvojni program. Sajmovi više nisu ono što su bili, na njih se ne dolazi da bi se kupio automobil, kada to na internetu može lakše i povoljnije.

ZBOG svega, salon će trajati samo deset dana, umesto uobičajenih dve nedelje, a ponovo su se, posle četvrt veka, zbog štednje, spojili sajmovi automobila i dvotočkaša. Publika je, ipak, pohrlila, pa su hale već od prvog dana pune.

Japanski električni "Aspark" od 3,1 milion evra

Za one koji žele da čulima osete senzaciju, prisutni konstruktori su se potrudili da ponude veliki broj noviteta. Dizel je otišao u istoriju, dok električna i hibridna vozila, ili autonomni automobili bez vozača, sve više utiru put u budućnost.

"Tesla" je predstavio treću generaciju sada već kultnog električnog automobila. Bez novog punjenja može da ide do 500 kilometara, ubrzava od 0 do 100 za 3,5 sekunde, a košta 35.000 dolara. U Evropi će se u prodaji pojaviti u prvoj polovini sledeće godine.

Pročitajte još: Novine na bečkom sajmu automobila

DOMAĆI "Reno" nudi restilizovani "kađar" i celu seriju koncept vozila "ez" koja svojim neobičnim dizajnom, kao putujući hoteli i restorani na drumu, privlače naročitu pažnju. Tu je, za podsećanje, i "reno 5", iz daleke 1974, još tada na električni pogon, za potrebe francuske elektrodistribucije.

"Sitroen" je izbacio "C5 erkros", a "DS" hibridni model 7 i krosbek 3. "Pežo" je doterao "508" čija je početna cena 36.000 evra. Kod marke sa lavom koncept "e-legenda" se ugledao na legendarni "504" kupe. "Dačija" je ponudila novi motor za "daster" s lančanim prenosom i snagom od 130 i 150 konja. Posetioci su pozvani da za poznate modele iz rumunskih pogona glasanjem izaberu jedan od tri predložena dizajna "sandera" za limitiranu seriju.

Domaći Reno ponudio celu seriju koncept vozila "Ez" - Foto Goran Čvorović

"Tojota" je lansirala novu "korolu", a "Mercedes" napravio izmene na klasi "B" i prvi električni "terenac", u isto vreme kad i "Audi" koji od sada proizvodi "A1" samo sa petoro vrata. "Škoda" je predstavila "karok skut", a "Seat" model "tarako" sa sedam mesta. Nova serija 3 kod BMV, restilizovani "Kia sportidž" ili električni "e-niro" sa 500 kilometara autonomije uz punjenje za 1 sat - samo su neki od ovogodišnjih noviteta na pariskom bijenalu.


LUKSUZNI VIJETNAMAC

VIJETNAMSKI "Vinfast", koji tek što je krenuo u automobilsku avanturu, mnoge je iznenadio na pariskom salonu, sa svoja dva izuzetno luksuzna modela u koja su ugrađeni motori "BMV", uz dizajn "Pininfarina". Do kupaca će stići 2020. godine.

"Tesla" je predstavio treću generaciju električnog automobila


VOŽNjA KOCKICAMA

POZNATI konstruktor kockica "Lego" napravio je pravi poduhvat sa modelom "bugati" u prirodnoj veličini. Ugrađeno je više od milion delova, a eksponat težak 15 tona se čak i kreće, s pravim motorom i maksimalnom brzinom od 30 kilometara na sat. "Lego" je predstavio još jedan model - kopiju "Renoove" formule 1, koja se nalazi tik uz pravu, sa 380.000 ugrađenih kockica.