BILA su to vremena neponovljivog automobilskog romantizma. Davne 1927. godine dva grofa Aimo Mađi i Franko Macoti osmislili su trku koju je čuveni Enco ferari nazvao "najlepšom trkom na svetu".


Čuvenu "Milje milja" - "1.000 miglia". Trasa relija od Breše do Rima pa ponovo do Breše po mnogima prolazi najlepšim krajolicima Italije. Oduvek je bila posebna čast učestvovati, a pobednici su slavljeni kao nekadašnji heroji antičkih Olimpijskih igara.


Tridesetosmo izdanje ove biće održano od 13. do 16. maja 2020. godine na tradicionalnoj stazi (Breša-Rim-Breša) stazi. U ovom događaju , koji se ne propušta, će ponovo učestvovati legemndarni brend, koji je umnogome i zaslužan što je ova trka postala više od običnog relija, događaj o kome se priča - "Alfa Romeo", i podržati ga kao auto-moto sponzor.


Trogodišnji ugovor o sponzorstvu zapečanjen je u 2019. za period do 2021. godine i predstavlja potvrdu čvrste veze koja spaja "Frecciu Rossu" i italijanski brend još od 1928. godine.


Ali ovde se ne radi samo o sponzorstvu. "Alfa" će se pobrinuti da se vrati i stari duh vremena kada je autmobil bio više od prevoznog sredstva.


Zato će se nekoliko veoma retkih i skupocenih " Alfa Romeo" modela iz kolekcije "FCA Heritage", odeljenja "Grupe FCA" posvećenom zaštiti i promociji istorijskog nasleđa italijanskih brendova, biće prisutno na događaju u Breši u 2020. A ovim draguljima iz kolekcije pridružiće se flota od 30 modernih vozila - modela "stelvio" i "đulija" - koji otelotvoruju novu paradigmu brenda "Alfa Romeo".


Kao zvanični automobili trke "1.000 Miglia" (1.000 milja) 2020.

Jedan od najpoznatijih događaja u trkačkoj istoriji brenda "Alfa Romeo" odigrao se 1928. godine tokom drugog izdanja "1.000 Miglia" kada je ovaj proizvođač osvojio i pojedinačnu i timsku titulu, sa svojih osam automobila od kojih je svaki uspešno završio trku.U godinama od tada pa do 1957. godine "Alfa Romeo" je pobedio na ovoj trci neverovatnih jedanaest puta, rekord koji sada neće nikada biti oboren, i koji potvrđuje nesalomivu vezu između dva brenda koji imaju posebno sjajno mesto mesto na svetskoj auto-moto sceni.


Pročitajte još: ALFA ROMEO PREDSTAVIO SVOJ ADUT: Novo ruho za "đulijetu"


Istim, neumanjenim entuzijazmom kao u prošlosti, 18. maja prošle godine ljubitelji su u Monci poželeli dobrodošlicu Đovaniju Moceriju i Danijelu Bonetiju, pobednicima trke "1.000 Miglia" 2019. godine, koji su vozili model "1928 6C 1500 SS" iz "FCA Heritage" kolekcije, koji je inače izložen u "Museo Storico Ala Romeo" u mestu Arese u kome su "Novosti" pre nekoliko godina imale priliku da se i provozaju sa nekim od automobila iz ove kolekcije.


Drugo mesto osvojio je model 1929. "6C 1750 SS Zagato" tima Vesko-Gerini, dok su ostali "Alfa Romeo" automobili iz "FCA Heritage" kolekcije svi završili trku sa vrlo solidnim plasmanima.