BANjALUKA - Zaštićeni svedok Tužilaštva BiH "S-9" naveo je u sredu na suđenju komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995, da su zarobljeni Prnjavorčani, koje je ispitivao u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, rekli da su u logoru bili maltretirani.

Svedok je potvrdio da je Odeljenje službe bezbednosti Trećeg korpusa 15. juna 1995. sačinilo informaciju u kojoj se navodi da su pripadnici odreda "El mudžahedin" likvidirali "deset četnika, od kojih su dvojici odsekli glave koje su nosili kroz selo i pokazivali narodu".

- Nisam radio na izradi ove informacije, ali se sećam da se unutar Odeljenja o tome pričalo. Tadašnji pomoćnik komandanta za bezbednost Ekrem Alihodžić bio je o ovome upoznat, a ne znam da li je on obavestio komandanta Mahmuljina, što je po pravilu trebalo da učini - rekao je zaštićeni svedok.


Pročitajte još - SVEDOK TUŽILAŠTVA IZJAVIO: „Arapin mi nudio da zakoljem Srbina“

On kaže da pripadnici odreda "El mudžahedin", koji je bio u sastavu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH, nisu priznavali Vojnu policiju korpusa, zbog čega ona nije mogla da proveri da li je 12 pripadnika Vojske RS iz Prnjavora, nakon zarobljavanja na Vozući 1995. bilo maltretirano u mudžahedinskom logoru.

Svedok je naveo da je radio u odeljenju za analitiku službe bezbednosti Trećeg korpusa, ali i da je imao ovlašćenje da ispituje zarobljene srpske vojnike.

- Vojna policija nije mogla tamo ući jer ih pripadnici odreda "El mudžahedin" nisu priznavali. Zahvaljujući angažovanju nekih lica, oni su kasnije razmenjeni - izjavio je svedok.

On je rekao i da im nije bio dostupan 51 pripadnik Vojske RS zarobljen u akciji "Farz" u septembru 1995. u Vozući, koje su u naselju Kesten oteli pripadnici "El mudžahedina" od 328. brigade.

Suđenje Sakibu Mahmuljinu biće nastavljeno 8. novembra.