Ratni komandant Petog korpusa tzv. Armije BiH Atif Dudaković, koji se sumnjiči za ratne zločine počinjene nad Srbima tokom rata u BiH, primljen je danas u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

To je sarajevskom portalu klix.ba potvrdio Dudakovićev advokat Asim Crnalić.

"Atif Dudaković je trenutno hospitalizovan i na ispitivanjima je, tako da ne možemo ništa više da kažemo o njegovom zdravstvenom stanju", kazao je advokat.

PROČITAJTE JOŠ: Tužilaštvo BiH podnelo žalbu zbog puštanja Dudakovića

Crnalić je još 28. aprila izjavio da je zatražio da Tužilaštvo izvrši veštačenje zdravstvene sposobnosti Dudakovića, jer je bolestan.

Dudaković je uhapšen 27. aprila u svom stanu u Bihaću u akciji "Sana 95", koju je sprovela Agencija za istrage i zaštite (SIPA), zbog sumnje u počinjenja ratnih zločina, a koji se odnose na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti i sledbenika Fikreta Abdića tokom 1994. godine.

PROČITAJTE JOŠ: PROTEST ZA RATNOG ZLOČINCA: Održan skup podrške Atifu Dudakoviću; Među okupljenim i ministar Kantona Sarajevo

Osim Dudakovića uhapšeno je i 12 pripadnika Petog korpusa tzv. Armije BiH, koji su osumnjičeni za krivična dela zločina protiv čovečnosti.

Sud BiH je potom pustio Dudakivića i druge osumnjičene da se brane sa slobode, zabranivši im kontaktiranje sa svim predstavnicima štampanih i elektronskih, kao i javna obraćanja u vezi sa ovim krivičnim postupkom.