Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je glavnog tužioca Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Serža Bramerca, koji je u poseti Beogradu radi priprema redovnog izveštaja za sednicu Saveta bezbednosti UN početkom juna.


Dvojica sagovornika razmotrili su saradnju Republike Srbije i Tužilaštva Mehanizma za međunarodne krivične tribunale i ocenili da je ta saradnja zadovoljavajuća, s tim da je potrebno da Srbija ubrza ispunjavanje preuzetih obaveza i aktivnosti za privođenje osumnjičenih za ratne zločine.


Na sastanku je dogovoreno da se poveća broj zaposlenih u Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije.


Predsednik Vučić je rekao i da će Srbija, uprkos neslaganju oko nekih pitanja, nastaviti i jačati saradnju sa Tužilaštvom Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala.


On je prihvatio predlog glavnog tužioca Bramerca da naše nadležne institucije učestvuju u zajedničkim programima, kroz koje bi Tužilaštvo Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala, u vidu obuke i drugih vidova podrške, pomoglo primenu Strategije za ratne zločine u Republici Srbiji.


KUBUROVIĆ I BRAMERC O NAPRETKU SRBIJE U PROCESUIRANjU RATNIH ZLOČINA


Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se danas sa bivšim glavnim tužiocem Haškog tribunala, a sadašnjim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Seržom Bramercom, sa kojim je razgovarala o napretku Srbije u oblasti procesuiranja ratnih zločina.

Bramerc je istakao da je potrebno unaprediti regionalnu saradnju Srbije, BiH i Hrvatske, kao i ojačati kapacitete Tužilaštva za ratne zločine. On je pozitivno ocenio usvajanje Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina i Tužilačke strategije, ali i ukazao da je neophodno uložiti dodatne napore u njihovo sprovođenje, što pre svega podrazumeva pokretanje novih slučajeva.

Ministarka Kuburović je istakla da je Srbija nedvosmisleno posvećena procesuiranju ratnih zločina i podsetila da je formirano radno telo, koje prati implementaciju mera iz Strategije. Ona je rekla da izveštaje tog tela usvaja i sama vlada, kao i da su oni dostupni na sajtu Ministarstva pravde.

PROČITAJTE JOŠ - Kuburović: Procesuiranje ratnih zločina važno za pomirenje

Govoreći o regionalnoj saradnji, Kuburović je naglasila da je ona na visokom nivou, posebno kada je reč o saradnji sa BiH, da su srpski pravosudni organi priznali određene sudske presude iz BiH, kao i da je došlo i do preuzimanja gonjenja u nekim slučajevima gde su bile ispunjene sve pravne pretpostavke.

Kada je reč o odnosima sa Hrvatskom, ona je istakla da je održan posle više godina sastanak ministara pravde, čiji je rezultat bio formiranje dve Komisije, koje za zadatak imaju rešavanje pitanja ratnih zločina na bilateralnom nivou, kao i razmenu ažuriranih spiskova lica za koje se sumnja da su počinile ratne zločine.

Govoreći o kapacitetima Tužilaštva za ratne zločine ministraka je navela da je nedavno izabran jedan zamenik tužioca, kao i da je izbor za još dva u toku, dok je Bramerc naglasio da njegov cilj upravo da bude podrška implementaciji i nacionalne i tužilačke strategije, kao i daljem unapređenju regionalne saradnje.

Ministarka Kuburović je na sastanku još jednom istakla spremnost Srbije da preuzme procesuiranje slučaja Vjerice Radete i Petra Jojića, jer su nadležni sud i tužilaštvo potvrdili da su ispunjene sve pravne pretpostavke za to.

Poseta Srbiji deo je Bramercovih priprema za predstavljanja redovnog Izveštaja o radu Mehanizma na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku.