Porodica braće Bitići, trojice američkih državljanina ubijenih u Srbiji 1999. godine, saopštila je danas da srpske vlasti još nisu privele pravdi njihove ubice uprkos, kako navode, ponovljenim obećanjima da će to uraditi.


Kako prenosi AP, saopštenje je objavljeno povodom 19-godišnjice ubistva braće Ilija, Mehmeta i Agrona Bitićija.

Porodica braće Bitići je navela i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta obećao američkim zvaničnicima da će Srbija rešiti taj slučaj koji je, kako konstatuje AP, opteretio odnose dve zemlje.

PROČITAJTE JOŠ: Odbor Predstavničkog doma usvojio rezoluciju o braći Bitići

Oni tvrde i da svi dokazi koje je prikupio njihov pravni tim, kako kažu, ukazuju da je glavni osumljiceni bivši komandant Žandarmerije Goran Radosavljević, poznatiji kao Guri.

Braća Bitići su, kako podseća AP, napustili Njujork da bi se priključili borbi albanskih pobunjenika na Kosovu, podseća AP.


PROČITAJTE JOŠ: Sporna smrt braće Bitići

Ili, Agron i Mehmet Bitići, Amerikanci albanskog porekla,Braća Bitići, Ilij, Agron i Mehmet, su se tokom ratnih zbivanja na Kosovu priključili Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK), a uhapšeni su 1999. godine na teritoriji Srbije zbog ilegalnog ulaska u zemlju. Zbog toga ih je sud u prokuplju osudio na 15 dana zatvora, a zatim i pušteni tri dana ranije, od kada ima se gubio svaki trag. Njihova tela pronađena su 2001 u masovnoj grobnici u Petrovom selu.


Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD usvojio je krajem juna rezoluciju o ubistvu braće Bitići kojom pozivaju na privođenje pravdi odgovornih za ubistvo i u kojoj se ističe da bi napredak u rešavanju tog slučaja trebalo da bude jedan od faktora za dalji razvoj odnosa SAD i Srbije.

Ministarka pravde Nela Kuzborivić je povodom ove rezolucije rekla da je Srbija posvećena rešavanju slučaja ubistva američkih državljana braće Bitići, a srpski nadležni organi rade da se taj postupak procesuira i utvrde i sankcionišu odgovorni.