PEĆ - U Osnovnom sudu u Peći u četvrtak je počeo glavni pretres po optužnici Specijalnog tužilaštva u Prištini, po kojoj se Milorad Zajić, povratnik iz Kline, tereti da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Prema rečima advokata Dejana Vasića, Zajića je specijalna tužiteljka Habibe Salihi optužila da je tokom juna 1998 godine kao pripadnik oružanih snaga SR Jugoslavije učestvovao u ratnim dejstvima u selu Dušević. Tada su navodno ubijene tri starije osobe albanske nacionalnosti, a više njih ranjeno.

-Sve vreme rata Milorad Zajić je radio kao službenik “Jugobanke”, što je poznata činjenica svakom stanovniku Kline. On je putem medija odavno bio obavešten da su Albanci iz Duševića podneli krivičnu prijavu protiv svojih srpskih komšija. I pored toga on se sa suprugom pre 12 godina vratio u svoju kuću u Klinu - ističe advokat Vasić. - Zajić je uhapšen kada je prijavio policiji da mu je opljačkana kuća i već duže od godine je u kućnom pritvoru bez lekarske nege i mogućnosti obavljanja osnovnih egzistencijalnih potreba.

PROČITAJTE JOŠ - SUPRUGA UHAPŠENOG SRBINA NA KOSMETU: Moj Milorad nije zločinac, hoće da nas zastraše

I dok naglašava da je sudu podneo zahtev za odbacivanje optužnice, jer se iz iste ne može videti za koje se radnje konkretno njegov klijent optužuje, advokat ističe da je prigovorio dokazima nalazeći da je istraga vršena bez njegovog i Zajićevog prisustva. Takođe, dokazi su prikupljeni na nezakoniti način, uz grubo kršenje prava na odbranu njegovog branjenika.

Istovremeno, Vasić dodaje da je slučaj Zajića već bio predmet istrage tužilaca Euleksa i da je istraga okončana zbog nedostatka dokaza.