Predsednik sudskog Mehanizma sudija Teodor Meron doneo je odluku da se povuče iz žalbenog veća koje treba da odluči o žalbama na presudu kojom je prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora.


Karadžić je juče zatražio izuzeće Merona zbog sumnje u njegovu pristrasnost, imajući u vidu odluku o izuzeću trojice sudija zbog pristrasnosti u slučaju generala Ratka Mladića, koju je početkom meseca doneo sudija Mehanizma Žan Klod Antoaneti.

U odluci koju je danas objavio Mehanizam u Hagu, Meron tvrdi da bi u nastavku žalbenog procesa protiv Karadžića nastavio da postupa nepristrasno, ali da odluku o svom povlačenju iz žalbenog veća donosi jer bi prosleđivanje Karadžićevog zahteva sudiji Antoanetiju moglo da dovede do daljeg odugovlačenja žalbenog postupka, što bi, kako je naveo, moglo da šteti interesima Mehaonizma (naslednika Haškog tribunala).


PROČITAJTE JOŠ: I Karadžić traži izuzeće Merona iz svog žalbenog veća

On je ipak podsetio da je Karadžić, kako ga citira: "poštovao njegovu procesnu pravičnost tokom žalbenog postupka i njegovu izvanrednu brigu o njegovom zdravlju i uslovima boravka u pritvorskoj jedinici, kao i da Karadžić "ne tvrdi da je pristrasan protiv njega.

Ukazao je i na odličan napredak žalbenog postupka u kojem je i pored odlaganja od 217 dana, žalbeno veće planiralo da izrekne drugostepenu presudu do kraja godine.

"Međutim, da u cilju da se ne odugovlači postupak po žalbi u ovom slučaju, u interesu je pravde da se povučem iz ovog slučaja", naveo je sudija Meron.

Nakon ove odluke, Meron je kao predsednik Mehanizma imenovao sudiju Ivo Nelson de Caires Batista Rosa da ga zameni u Karadižćevom žalbenom veću.


PROČITAJTE JOŠ: SUĐENjE RATKU MLADIĆU: Izbačeni Meron, Ađijus i Daćun

Tako će sada žalbeno veće činiti pet sudija: William H. Sekule, Vagn Priiše Joensen, Jos Ricardo de Prada Solaesa, Judge Graciela Susana Gatti Santana

Judge i Ivo Nelson de Caires Batista Rosa.

Karadžićeva odbrana je u svom zahtevu navela da izuzeće Merona traži jer "se u velikoj meri suočavao sa dokazima i nalazima u vezi sa spornim činjenicama i pitanjima koja su predmet žalbe i izvukao je zaključke u kojima je potvrdio osudujuće presude protiv podređenih Karadžiću".

Karadžić je u martu 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Žalbeni postupak u njeogvom slučaju ušao je u poodmaklu fazu, pa Karaddzicvheva odbrana žali što ga i sama nije ranije podnela, ukazujući da su se pravni osnovi za to stekli nakon odluke sudije Žan Klod Antoanetija o izuzeću trojice sudija iz Mladićevog žalbenog veća, takođe zbog pristrasnosti.