SHEVENINGEN se sprema da prihvati prve albanske optuženike za zločine nad Srbima na KiM. Ovo, za "Novosti", potvrđuje ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, uz informaciju da se ceo jedan sprat zatvora prazni kako bi bio spreman za one kojima će suditi sud za zločine OVK.

- Verujem da je ova informacija nagoveštaj konačne pravde za sve srpske i ostale žrtve terorističke OVK, čije su nekadašnje perjanice sada uglađeni nosioci najviših političkih funkcija na Kosovu i Metohiji - ističe šef diplomatije. - Ako neki od njih sednu na optuženičku klupu i budu osuđeni, onda "puca" višegodišnja mantra o sirotim Albancima koji ni mrava nisu zgazili tokom krvavih ratova krajem devedesetih.

Advokat Goran Petronijević podseća da se godinama ništa nije dešavalo po pitanju suda za zločine Albanaca na Kosmetu:

- Mnogi se zavaravaju da je to sud za zločine OVK. U stvari, to je sud za sve zločine počinjene na Kosmetu, i u opasnost mogu da dođu i Srbi. On će suditi za period od 1998. pa do kraja 1999. godine. Najveći broj zločina se desio 1998. i posle bombardovanja, a kako je već šest srpskih oficira osuđeno, mnogi misle da će sada samo Albanci biti optuženi. Ko može da kaže da to neće biti i Srbi ili da taj sud neće tražiti da preuzme predmet "braća Bitići"?

PROČITAJTE I: Ćerka žrtve: Slika mog oca dokazuje zločin OVK

Petronijević kaže da je ovaj sud sad batina kojom se maše i preti Albancima na isti način kao što je godinama pritiskana Srbija:

- SAD su delimično promenile metode delovanja, ali ne i svoje ciljeve. Ako Amerikancima bude odgovaralo da se menjaju granice, a Šiptari se protive tome, biće hapšenja. Sigurno ima sumnje i razloga da se vodi postupak protiv Hašima Tačija, Fatmira Ljimaja i drugih, ali da li će biti uhapšeni, zavisiće isključivo od interesa SAD. Ovaj sud je njihov mehanizam za pritisak.

Petronijević pita i gde je u celoj ovoj priči bivši izvestilac Saveta Evrope za Kosovo Dik Marti.


- On je svojim izveštajem pokrenuo sve, i to nikako nisu mogli da sakriju. Rekao je da je samo zagreban problem. Zbog tog izveštaja koji je ukazao na zločine Albanaca su ga i sklonili.

Ovaj sud je osnovala skupština takozvanog Kosova na insistiranje zapadnih saveznika 2015. godine. Tači, Haradinaj i Veselji su na sve načine pokušali da ga uspore, sabotiraju i ukinu. Nekoliko puta su pokušali da zakažu sednicu skupštine i obore zakon o njegovom formiranju, ali nisu uspeli zbog pritisaka SAD i EU. Sud će raditi na osnovu krivične istrage koju je vodio tim koji je EU osnovala 2011. godine, a na čijem čelu je bio Klint Vilijamson. Istraga je pokrenuta upravo nakon izveštaja Dika Martija u Savetu Evrope. U protekle tri godine u sudu su imenovane sudije, tužioci i prijavljeni su advokati, ali još nije zvanično podignuta nijedna optužnica.

NIJE HAŠKI VEĆ KOSOVSKI

Advokat Petronijević ukazuje da ovo nije haški sud, iako je smešten u tom holandskom gradu:

- Mada će u tom sudu biti međunarodnih sudija, to je posebno odeljenje kosovskog suda koje će suditi po kosovskim zakonima. To je vrlo problematično.

KO BI MOGAO NA OPTUŽENIČKU KLUPU

HAŠIM TAČI bi mogao da odgovara po političkoj liniji, ali navodno, ne kao direktni učesnik ili izvršilac ratnih zločina, zato što je postao visoki predstavnik terorističke OVK tek posle pregovora u Rambujeu.


KADRI VESELjI je bio jedan od najuticajnijih komandanata u bivšoj OVK, i to kao šef Tačijeve tajne policije. Veselji bi mogao da odgovara ukoliko se prethodno utvrdi Tačijeva krivica. Kao i Tači, spominje se u kontekstu ilegalne trgovine organima srpskih civila.

FATMIR LjIMAJ je bivši komandant OVK za region Mališeva. Ljimaj je povezivan sa ratnim zločinima nad srpskim civilima i zlostavljanjem i mučenjem Srba i Albanaca u logorima.

DAUT HARADINAJ povezuje se sa krivičnim delima za koja Srbija optužuje njegovog brata Ramuša. Reč je o zločinima počinjenim u delu Metohije gde su pripadnici terorističke OVK bili pod komandom braće Haradinaj.

AZEM SULjA bio je jedan od komandanata terorističke OVK i njihov načelnik bezbednosti. On je, inače, Tačijev ujak, i bio je poslanik u kosovskoj skupštini. Povezivan je i sa otimanjem zemlje Srbima na KiM.