MILORAD Kojić, direktor Centra za istraživanje rata i ratnih zločina, kaže, za “Novosti”, da je Sudsko veće i u prvom postupku imalo dovoljno dokaza da se Naser Orić osudi i da je sada ponovljeni postupak samo farsa, jer se dodatno saslušavaju isti svedoci i ponavlja se sve što je već rečeno pred pravosuđem BiH!

- Nažalost, Sudsko veće je već jednom napravilo farsu u slučaju Orić i postoji mogućnost da se to opet dogodi. Jasno i nedvosmisleno je dokazano da je Naser Orić u prvostepenom postupku odgovoran za ubistvo troje Srba na širem području Srebrenice - poručio je Kojić.

On kaže da Naser Orić mora biti osuđen i tu nema nikakve dileme.

- Ima sasvim dovoljno dokaza da je odgovoran za zločine. Da je pravde bilo, Naser Orić bi već bio osuđen. Teško da Srbi mogu biti iznenađeni ako Orić bude oslobođen jer je već pravosuđe BiH u mnogo slučajeva pokazalo da zločinci nad Srbima završavaju na slobodi - poručio je Kojić.

PROČITAJTE JOŠ: Orić ponovo mora u sudnicu


Na statusnoj konferenciji 3. septembra Apelaciono veće je odbilo predlog tužioca Miroslava Janjića da tokom obnovljenog postupka Naseru Oriću i pripadniku Armije BiH Sabahudinu Muhiću ponovo budu saslušani svi svedoci Tužilaštva, i odlučilo da ponovo budu saslušani Radivoje Ostojić i zaštićeni svedok “O1”.

Pomenuta dva svedoka su tako ponovo dali iskaze o ubistvima u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, gde su ubijena trojica zarobljenih Srba - Slobodan Ilić, Milutin Milošević i Mitar Savić.

Naser Orić Foto BHRT

Zaštićeni svedok “O1” Tužilaštva BiH rekao je da je video kada je Orić ubio sudiju Slobodana Ilića. On je svedočio da je Orić počeo da ispituje sudiju kojem su ruke bile vezane na leđima.

PROČITAJTE JOŠ: Tužiocu u slučaju Nasera Orića prećeno smrću

- Ovaj nije ništa odgovarao i Naser ga je udario. Ponovo ga je nešto pitao, a ne znam šta mu je ovaj odgovorio. Naser ga je opet udario, vidno iznerviran ga tresao, galamio na njega. Imao je nož u ruci i ubo ga ispod vrata i u prsa. Čuo sam kada je sudija jauknuo i pao na kolena. Orić ga je ponovo udario, prevrnuo na zemlju i nekoliko puta udario nogama - rekao je svedok i dodao da je Orić uzeo automatsku pušku “srpkinju” i u njega ispucao rafal od sedam-osam metaka.

Zaštićeni svedok je ispričao da je sve to gledao sa udaljenosti od pet metara.

PONOVNI PRETRES

APELACIONO veće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres.