TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg generala i ratnog komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića, i još 16 pripadnika tog korpusa zbog ratnog zločina i ubistva više od 300 Srba.

Optužnica, koju Srbi iščekuju već 25 godina, upućena je Sudu BiH na potvrđivanje. Osim Dudakovića, njome su obuhvaćeni Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić "Pumparica", Edin Domazet, Ejub Koženjić Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić. Neki od njih su visokopozicionirani članovi SDA Bakira Izetbegovića, te nosioci odlikovanja "Zlatni ljiljan".


PROČITAJTE JOŠ - DUDAKOVIĆ NAREĐIVAO: Zakolji sve što je srpsko

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da se Dudaković i ostali terete za zločine protiv čovečnosti u opštinama Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most, te za ratni zločin protiv civila u Bihaću i Cazinu. Optužnicom su obuhvaćeni progoni i zlostavljanja civila i zarobljenika, kao i uništenje 38 pravoslavnih hramova, crkava i verskih objekata.

- Optuženi se terete za ubistva više od 300 Srba, najviše civila starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu - rekao je Grubešić. - Tela jednog dela žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima se još traga.

Deo optužnice se odnosi na zločine nad Bošnjacima, pripadnicima Autonomne pokrajine Zapadna Bosna Fikreta Abdića, počinjene a vreme sukoba u Cazinskoj krajini.

- Tužilaštvo će optužnicu dokazivati pozivanjem 447 svedoka, šest veštaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala - istakao je Grubešić.

Dudaković i 12 pripadnika Petog korpusa uhapšeni su krajem aprila ove godine, ali su pušteni da se brane sa slobode.

PROČITAJTE JOŠ - TUŽILAŠTVO BiH: Optužnica za Dudakovića

Kojić: Očekujemo osuđujuću presudu

Foto V. Dančić

MILORAD Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih RS, kaže da su sarađivali s Tužilaštvom na predmetu i dostavili im brojne dokaze.

- Optužnica je sada u Sudu BiH i postoji određeni strah jer se radi o instituciji koja je imala praksu da opstruiše takve predmete. Međutim, imajući sve u vidu, očekujemo osuđujuću presudu i kaznu dugotrajnog zatvora - kaže Kojić.