SARAJEVO - Apelaciono veće Suda Bosne i Hercegovine smanjilo je kaznu Ostoji Stanišiću na pet godina sa 11, koliko je prethodno osuđen za pomaganje u izvršenju genocida u Srebrenici, javlja RTS.

Stanišić je proglašen krivim da je kao komandant Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) svesno pružio pomoć pripadnicima vojske i policije Republike Srpske "koji su imali plan istrebljenja Bošnjaka u zaštićenoj enklavi Srebrenica 1995. godine, odnosno prisilnog preseljenja 40.000 civila i ubistva 7.000 muškaraca".

Veće je zaključilo da su 14. i 15. jula 1995. godine pripadnici Šestog bataljona, pod nadzorom optuženog, učestvovali u prihvatu i osiguranju više stotina zarobljenih muškaraca iz Srebrenice, koji su u zvorničkom selu Petkovci držani u školi bez osnovnih uslova, izloženi tuči, a najmanje 20 ih je ubijeno.

PROČITAJTE JOŠ - Atif Dudaković optužen zbog ubistva 300 Srba

Na brani u Petkovcima zatim je, kako se navodi u presudi, više od 700 zarobljenika streljano. Apelaciono veće je ocenilo da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je postojao dogovor između optuženog i počinilaca u prikrivanju tragova ubistva.

Veće je zaključilo da je optuženi angažovao pripadnike Šestog bataljona da čuvaju zatvorenike pred školom, mada je nesporno da su ih čuvali i drugi pripadnici VRS.
Veće je, takođe, zaključilo da je Stanišić znao za plan ubijanja, ali nije moglo da zaključi da je "delio genocidnu nameru s izvršiocima".

Obrazlažući visinu kazne, od olakšavajućih okolnosti, osim ranije neosuđivanosti, porodičnosti, poznih godina i narušenog zdravlja, Veće je ocenilo da je optuženi imao "neznatan doprinos izvršenju ovog krivičnog dela".