U HAŠKOM pritvoru Radovan Karadžić već dve godine vodi žestoku borbu da mu se omogući da se, uz sve mere bezbednosti, preko "Skajpa" čuje sa svojom porodicom. On je zatražio od predsednika Mehanizma Karmela Ađijusa da utiče na Sekretarijat da budu ažurniji u instaliranju te video-komunikacije, jer kako im nisu zadati nikakvi rokovi, oni se ne pomeraju sa nulte tačke.

Karadžić ukazuje da očigledno nisu u stanju da instaliraju sistem, iako se on već primenjuje u više država u svetu, između ostalog u SAD i Holandiji, a koriste ga i haški zatvorenici koji kazne izdržavaju u Poljskoj i Finskoj. Karadžić se pozvao i na stav Evropskog suda za ljudska prava, koji kaže da su zatvoreniku ona prekršena ako je zatvoren daleko od porodice i zato smatra da ima pravo na video komunikaciju.

PROČITAJTE JOŠ - Radovan Karadžić će zahtevati da služi kaznu u Srbiji

Iz Sekretarijata tvrde da su oni u fazi testiranja pilot-projekta, koji treba da pokaže da li je takva komunikacija bezbedna. Po njegovom okončanju doneće odluku da li je treba uvesti. Kažu kad dobiju rezultate obavestiće predsednika suda.