UMIROVLJENI episkop raško-prizrenski Artemije u sredu je zvanično i javno pozvao monaštvo koje je bez kanonskog otpusta napustilo manastire na KiM da se vrate u bogomolje. Dopis za 70 monaha, monahinja i iskušenika, koji su Kosovo napustili prateći svog duhovnog oca Artemija, potpisao je i episkop sremski Vasilije, u čijoj eparhiji, u manastiru Šišatovac episkop boravi.

Vladika Artemije je tako ispoštovao odluku Sinoda SPC, donetu 9. jula 2010. godine. Iako u vrhu SPC kažu da je ovaj potez sasvim očekivan, nisu retki ni oni koji se pitaju koliko je on i iskren. Eparhija raško-prizrenska pak saopštila je da očekuje da će odbegli monasi poslušati Artemijev očinski poziv i uskoro se vratiti svojim poslušanjima i obavezama. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, privremeni administrator Eparhije raško-prizrenske, poručio je da je protiv svih odbeglih monaha 14. jula pokrenut postupak pred Eparhijskim crkvenim sudom, pošto ni posle mesec dana nisu iskazali poslušnost da se vrate u svoje manastire. Ali, ukoliko to sada učine, poručio je, postupak će biti obustavljen.


DOBRO JE DA SE VRATE - POZIV vladike Artemija monasima koji su bez kanonskog otpusta napustili manastire da se vrate je dobrodošao, ali ti monasi su napustili svoje manastire iz kojih ih niko nije terao, već je naprotiv sve učinjeno da ostanu. Dobro je što ih je vladika Artemije pozvao da se vrate, da li će ga poslušati to velikim delom zavisi od njega. Povratak monaha značio bi izvesno ohrabrenje i narodu koji gleda u te manastire, jer njihovim prisustvom tamo dobijaju snagu i nadu u bolje dane.

S druge strane, monasi koji su se posle napuštanja KiM udomili u Ljuljacima i Loznici, kažu da su dobili dopis vladike Artemija i tvrde da među njima „nema pokajnika“, ali da to ne znači da stvaraju raskol u SPC.

Istovremeno, u sredu su srpska nacionalna veća centralnog i severnog Kosmeta zatražila od srpskog patrijarha Irineja blagoslov da na molebnu za povoljno rešavanje statusa KiM u manastiru Gračanica bude i vladika Artemije. Oni su izrazili nadu i da će srpski patrijarh blagosloviti molbu više desetina hiljada kosmetskih Srba da se vladika Artemije vrati u južnu srpsku pokrajinu i da mu se odobri boravak u nekom od manastira Eparhije raško-prizrenske.SPC: VLADIKA ARTEMIJE ZAŠTITIO VILOVSKOG
Srpska pravoslavna crkva saopštila je da grčko pravosuđe nije odlučilo o ekstradiciji raščinjenog odbeglog monaha Simeona Vilovskog, koga potražuje Srbija, zato što ga je zaštitio vladika Artemije.

Vladika Artemije je lično u Atini posvedočio da je sve što je njegov lični sekretar Vilovski radio, radio isključivo po njegovom blagoslovu, dok je bio episkop Eparhije raško-prizrenske, i na taj način je direktno zastitio optuženog, ističe se u saopštenju SPC-a koje je potpisao portparol Irinej, episkop bački.

Ukazuje se da, po svemu sudeći, u Atinu nije poslata sva dokumentacija vezana za ovaj slučaj i dodaje da to, međutim, ne znači da je Vilovski oslobođen odgovornosti pred domaćim sudovima. "Krivični proces se, i prema izjavi njegovog advokata, nastavlja, iako optuženi ostaje u bekstvu izbegavajući da se suoči sa optužbama, koje naziva neistinitim, a sam najbolje zna da li su neistinite ili nisu", ukazuje se u saopštenju.

Ističe se i da je veoma važno razumeti da krivični i crkveno-kanonski postupak ne predstavljaju isti proces, kao i da je crkveno-kanonski proces završen u skladu sa pravilima kojima se rukovodi Pravoslavna crkva u svom, kako se navodi, viševekovnom životu.