POČETAK jesenjeg zasedanja Sabora Srpske pravoslavne crkve zakazan je za 17. novembar - saznaju „Novosti“. Najviše crkveno telo raspravljaće o podeli pojedinih eparhija SPC, postavljenju novih episkopa i drugim pitanjima iz života Crkve. Iako je prethodnih dana to najavljivano, Sabor ipak neće doneti odluku o podeli Raško-prizrenske eparhije.

Kako se dnevni red Sabora utvrđuje na početku zasedanja, moguće je da se neka od očekivanih pitanja ne nađu pred arhijerejima. Među najvažnijim temama naći će se, po saznanjima „Novosti“, budućnost Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, koja bi mogla biti reorganizovana kroz više novih episkopija. Gotovo je sigurno da ovog puta odluka o podeli Eparhije raško-prizrenske neće biti doneta.

- Ovakva odluka ne može da se donese preko noći, što je potvrdio i sam patrijarh Irinej - kaže sagovornik „Novosti“. - Potrebno je prethodno rešiti niz pitanja - sedište nove eparhije, vladičanskog dvora, administrativnih obaveza, organizacije...

Izvesno je i da će crkveni velikodostojnici ponovo razmotriti položaj umirovljenog vladike Artemija i njegove poslednje istupe u javnosti. Njega će Sabor, najverovatnije, ponovo pozvati da se izjasni o vernosti Crkvi i odlukama njenih tela. Ukoliko to učini, status penzionisanog episkopa biće mu potvrđen. Ukoliko, pak, on odbije da se povinuje odlukama Sabora i Sinoda, nema sumnje da će Crkva prema njemu primeniti rigoroznije mere, poput crkvenog suda.

U javnosti je prethodnih meseci bilo najava da bi jesenji Sabor mogao da reši i nekoliko „kadrovskih“ pitanja, mada u Patrijaršiji to u subotu niko nije mogao da potvrdi. To se odnosi na izbor novih episkopa libertivilsko-čikaškog i raško-prizrenskog, kao i na uspostavljanje arhijerejskog namesništva u Kruševcu.

POMEN PATRIJARHU PAVLU

EPISKOPI SPC okupiće se u beogradskom Patrijaršijskom dvoru sredinom oktobra, kako bi prisustvovali godišnjem pomenu pokojnom patrijarhu Pavlu. Kako nam je rečeno u beogradskoj Patrijaršiji, u sledećih nekoliko dana biće određen tačan termin parastosa.