SVETOM arhijerejskom liturgijom u manastiru Rakovica u sredu počinje jesenje zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora SPC. Arhijereji će posle službe održati godišnji pomen pokojnom patrijarhu Pavlu, posle čega će rad nastaviti u beogradskoj Patrijaršiji.

Iako se dnevni red utvrđuje na početku zasedanja, izvesno je da će jedna od glavnih tema ovog Sabora biti položaj penzionisanog episkopa raško-prizrenskog Artemija. Na ovo je u utorak ukazao i patrijarh srpski Irinej, koji je otvorenim pismom od Artemija zatražio da se na Saboru povinuje crkvenim odlukama.

Prema saznanjima „Novosti“, vladika Artemije je Njegovoj svetosti napisao i poslao odgovor na optužbe navedene u patrijarhovom pismu. Sadržaj ovog dopisa, međutim, u utorak nije bio dostupan javnosti.

AKADEMIJA
U PATRIJARŠIJI SPC kažu da će jesenje zasedanje Sabora proteći u duhu sećanja na pokojnog patrijarha Pavla. Povodom godišnjice njegove smrti u Kolarčevoj zadužbini u četvrtak u 19.30 biće održana akademija pod nazivom „Budimo ljudi“. Kako je najavljeno, na akademiji besediće patrijarh Irinej, episkop bački Irinej (Bulović), načelnik VMA general-major Miodrag Jevtić i iguman Cetinjskog manastira otac Metodije.

Upućeni u zbivanja u vrhu Srpske crkve, kažu i da će vladike na Saboru otvoriti dugo najavljivano pitanje podele pojedinih eparhija, ali da o njemu neće doneti konačnu odluku. Među celinama koje bi mogle uskoro da budu prekrojene je Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka, pojedine episkopije u zapadnoj Evropi i Americi, a pominjana je i podela niške eparhije.

Mitropoliti i episkopi SPC razmatraće narednih dana i pojedina „kadrovska“ rešenja. Upokojenjem mitropolita Hristofora i izborom vladike niškog Irineja za patrijarha, episkopat SPC je „okrnjen“, tako da uskoro treba očekivati izbor nekoliko novih episkopa.

Simboli vladičanske vlasti, kako tvrde upućeni u crkvena zbivanja, ponuđeni su arhimandritima Tihonu iz Studenice i Petru iz Cetinjskog manastira. Uz to, Sabor bi mogao da razmatra i mogućnosti „rokada“ vladika u druge eparhije. Postoji mogućnost i da pojedinim vikarnim episkopima budu dodeljene eparhije u kojima bi imali punu vladičansku vlast.

Iako trajanje Sabora nije ničim precizirano, u crkvenim krugovima se procenjuje da će jesenje zasedanje trajati najduže tri dana.