SLEDBENICI raščinjenog vladike Artemija otvorili su svoju kapelu u Beogradu i u nedelju ujutru u njoj održali prvu službu. Privatni stan u prizemlju zgrade u Njegoševoj ulici pretvoren je u mesto za obrede, i posvećen je svetom Justinu ćelijskom. U njemu je, pred nešto manje od stotinu prisutnih, službu održao Nikolaj, bivši iguman manastira Crna reka.

Prvu „katakombnu“ liturgiju u Beogradu, kako Artemijeve pristalice nazivaju obrede koje obavljaju u privatnim kućama, sasluživao je raščinjeni monah Maksim, nekadašnji sabrat manastira Sopoćani, kao i starešina nove beogradske kapele - Naum iz Crne reke.

Svima koji su u nedelju došli u „katakombu“ podeljen je osvećeni hleb (nafora), a posle službe priređena je tzv. trpeza ljubavi, na kojoj su prisutni počašćeni skromnim posluženjem.

U stanu površine stotinak kvadrata u nedelju ujutru tiskali su se sledbenici bivšeg vladike, od kojih su mnogi došli sa svojom decom. „Kapela“ je bila premala za sve, pa je veliki broj njih tokom obreda stajao u - haustoru zgrade.

Monasi su u stanu postavili improvizovani ikonostas, a crkveni enterijer dočarao je veliki broj ikona. Tokom trajanja obreda vernici su gotovo u jedan glas pevali delove iz liturgije.

Među njima je bio i bračni par Lazar i Marija Pavlović iz Žarkova.

- Sledimo vladiku Artemija koji je nama jedini episkop - napominje Lazar. - U katakombama se očuvalo hrišćanstvo, kao što i mi danas čuvamo svoju veru.

Osim većeg broja ljudi koji su ulazili u zgradu nadomak opštine Vračar, u nedelju ujutru ništa nije ukazivalo da je na tom mestu „katakomba“ monaha Eparhije raško-prizrenske, koje je SPC izbacila iz svojih redova. Krst prikovan za drvena vrata stana i plakat sa rasporedom obreda bili su jedini putokaz ka „kapeli“ Artemijevih kaluđera.

Najnoviju praksu služenja „katakombnih“ liturgija uveli su monasi koji su u znak podrške Artemiju prošle godine napustili svoje manastire na Kosovu i okolini.

Poslednjih meseci oni su održali niz ovih službi u Leposaviću, Štrpcu, Novom Pazaru i Žitkovcu kod Kosovske Mitrovice. Pored crkve u selu Ljuljacima gde služi uglavnom sam raščinjeni vladika, obrede u „katakombama“ predvode uglavnom monasi iz Crne Reke.


ISTORIJA

U ZGRADI u čije je prizemlje useljena „katakomba“ sledbenika bivšeg vladike živela je do novembra 1941. godine poznata komunistkinja i narodni heroj Nadežda-Nada Purić. Iz stana na drugom spratu izveli su je tada agenti Gestapoa i sproveli na streljanje na Banjicu.


SPC: ARTEMIJE VODI SEKTU

SRPSKA pravoslavna crkva osuđuje postupanje nekadašnjih monaha, a njihovo delovanje naziva - sektom. Najveću odgovornost vrh srpske crkve pripisuje samom Artemiju, a otvaranje „katakombnog“ sabirališta u Beogradu ocenjuje kao „nekanonsko i protivzakonito delovanje njegove sekte“.

Ovaj stav poslednji put je ponovljen pre tri dana na sednici Odbora SPC za Kosovo i Metohiju, sa koje je saopšteno da bivši vladika nastavlja sa delovanjem koje nema nijednu dodirnu tačku sa predanjem Pravoslavne crkve.

- Pored lažnog predstavljanja i samotitulisanja imenom vladike raško-prizrenskog i širenja neistina on unosi duh nemira, nerazumnog ponašanja i lažne revnosti za veru - saopšteno je u Patrijaršiji. U to su uključeni i raščinjeni monasi koji šire „teorije zavere“ pod izgovorom borbe protiv „ekumenizma“ i „globalizma“.