LAŽNO predstavljanje, neovlašćena bogosluženja, ignorisanje odluka crkvenih organa i osnivanje privatnih hramova - dela su za koja će odgovorati bivši vladika raško-prizrenski Artemije, ukoliko protiv njega bude pokrenut crkvenosudski postupak.

U beogradskoj Patrijaršiji u sredu, međutim, nije bilo moguće saznati kada će se to i dogoditi. Artemiju bi to bilo drugo suočenje sa crkvenim sudskim organima. Prethodno mu je, prošle godine, suđeno za zloupotrebe u poslovanju Eparhije raško-prizrenske, za šta mu je oduzet čin vladike.

Odluku o ponovnom izvođenju Artemija pred sud doneće najverovatnije patrijarh srpski Irinej, koji je, kao arhiepiskop beogradsko-karlovački, nadležan da pokrene sudski postupak u ovom slučaju. Postoji i ideja da cela stvar sačeka prolećno zasedanje Sabora, na kome bi ovo pitanje prethodno razmatrali svi arhijereji.

KLjUČ ZA KATAKOMBE OTVARANjEM ”katakombi”, privatnih kuća i stanova u kojima Artemije sa svojim sledbenicima drži bogosluženja, trebalo bi da se pozabave državni organi - smatra protojerej Džomić i napominje da su time prekršeni propisi koji regulišu namenu objekata.

Ukoliko crkva podigne optužnicu, bivšem episkopu mogao bi biti oduzet i monaški čin, što znači da bi imao status jednak bilo kom verniku. Njemu preti i najstroža kazna - isključenje iz crkvene zajednice (anatema).

Ovakva presuda raskinula bi i poslednju, makar formalnu, vezu raščinjenog vladike sa Srpskom pravoslavnom crkvom - ne bi više bio njen član, ime mu se ne bi pominjalo u molitvama. U slučaju smrti ne bi imao pravo na opelo.

Prema tumačenju protojereja Velibora Džomića, člana Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, postupak protiv monaha pokreće vladika na čijoj se teritoriji nalazi.

Među prestupima monaha, prema crkvenim kanonima, ubrojani su gaženje monaških zaveta (zabrana stupanja u brak, zavet poslušnosti i siromaštva), ali i osnivanje manastira ”na svoju ruku”.