KAPELA koju su sledbenici raščinjenog vladike Artemija otvorili u privatnom stanu u Njegoševoj ulici u Beogradu od petka je – zatvorena. Nekadašnji monasi Eparhije raško-prizrenske u petak su se iselili iz, kako su ga nazvali, „katakombnog hrama“, pošto je vlasnik stana sa njima raskinuo ugovor o zakupu.

Da je služba koju je prošle nedelje služio bivši monah manastira Crna reka Naum poslednja koja je odslužena u vračarskoj katakombi potvrđeno je i u okruženju bivšeg episkopa, a danas monaha, Artemija.

PROTIVZAKONITO DELOVANJE ARTEMIJEVE monahe SPC smatra sektom, a otvaranje „katakombi“ ocenjuje kao „nekanonsko i protivzakonito delovanje“. Ovaj stav ponovljen je više puta, a poslednja reakcija stigla je sa sednice Odbora SPC za Kosmet, sa koje je saopšteno da bivši vladika nastavlja sa delovanjem koje nema nijednu dodirnu tačku sa predanjem Pravoslavne crkve.
- On unosi duh nemira, nerazumnog ponašanja i lažne revnosti za veru - saopšteno je u Patrijaršiji.

Kapela svetog Justina Ćelijskog do daljeg prestaje sa radom - saopšteno je na internet-stranici koja radi sa blagoslovom bivšeg vladike. - Razlog zatvaranja je traženje nove, pogodnije lokacije za obavljanje bogosluženja. Vernici će biti blagovremeno obavešteni o daljem radu kapele.

Kako nam je rečeno u beogradskoj opštini Vračar, na čijoj je teritoriji, katakomba je zatvorena zbog promene namene stana u kome su se okupljale Artemijeve pristalice.

- Pokrenuli smo postupak zabrane upotrebe dela objekta, jer se koristi suprotno upotrebnoj dozvoli - kaže Danilo Glumac, član Veća opštine Vračar. - Rešenje nismo uručili, jer su se monasi sami iselili. Vlasnik stana sa njima je raskinuo ugovor, jer nije znao prilikom iznajmljivanja za šta će objekat biti korišćen.

U opštini najavljuju da će inspekcija u nedelju da dežura ispred Njegoševe 79, za slučaj masovnijeg okupljanja ljudi.

Zatvaranje improvizovanog hrama usledilo je posle reakcije stanara zgrade u koju je useljena improvizovana kapela. Komšije raščinjenih monaha zatražile su od opštine Vračar da hitno zatvori Artemijevu „katakombu“. Oni su se nekoliko puta žalili na okupljanje velikog broja ljudi, kađenje tamjanom, i narušavanje kućnog reda.

SAMO SLUŽIMO BOGU ZAKLJUČAVANJE vračarske „katakombe“ posle nepune dve nedelje postojanja, njen starešina monah Naum u petak nije hteo da komentariše. On je za „Novosti“, svega nekoliko dana ranije, rekao da je vlasniku stana plaćena kirija za godinu dana unapred.
- Mi u tom stanu samo služimo Bogu, što ne remeti javni red i mir. Srbija je demokratska zemlja gde ljudi imaju pravo da se mole kada god hoće i na bilo kom mestu - rekao je tada Naum.

Reakciju države u ovom slučaju zatražio je i patrijarh srpski Irinej. Kako saznaju „Novosti“, kao arhijerej nadležan za grad Beograd, ali i za monaha Artemija, on se pismom obratio Ministarstvu vera, u kome je zatražio da i država digne svoj glas protiv osnivanja „lažnog“ hrama.

U vreme dok su u „katakombi“ na Vračaru sledbenici raščinjenog vladike Artemija služili poslednju nedeljnu liturgiju, sličan objekat otvoren je i u Novom Sadu. Kapelu posvećenu svetom Ivanu Crnojeviću „ozvaničila“ je kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva u stanu svog sveštenika Vojislava Miljanića u Železničkoj ulici, gde je on odslužio i prvu liturgiju. Da bi ličio na bogomolju, on je u svoj dom uselio ikonostas, a po zidovima okačio ikone svetaca.

U Patrijaršiji SPC, povodom otvaranja kapela u privatnim stanovima, nezvanično nam je rečeno da su mesta za bogosluženja regulisana zakonom o crkvama i verskim zajednicama. Kako, međutim, ni CPC, niti Artemijevi monasi, nisu registrovani kao crkve, njihove kapele ne podležu ovim pravilima. To znači da u slučaju kršenja javnog reda i mira one mogu „glatko“ biti zatvorene.