BEOGRAD - Raščinjeni vladika raško-prizrenski Artemije rekao je danas da nije upoznat sa izjavom njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja da će Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve najverovatnije u maju raspravljati o njegovom i slučaju monaha koji ga prate i doneti odluku o njihovom izopštavanju iz crkvene zajednice.

"Nisam upoznat sa takvom izjavom i zato ne mogu da je komentarišem", rekao je Artemije Tanjugu, raspitujuće se istovremeno da li je patrijarh Irinej rekao nešto o monasima koji su mu ostali lojalni.

Patrijarh Irinej je juče u Nišu rekao da će to biti "veoma bolna odluka" i da će se ona odnositi i na monahe koji slede Artemija.

Sociolog religije Mirko Đorđević je Tanjugu rekao da je patrijarhova najava bila očekivana jer je Crkva Artemija i njegove sledbenike odavno označila sektom, što je samo po sebi već teška optužba.

"On sam se nazvao predstavnikom 'katakombne crke', što je aluzija na povlačenje hrišćana u katakombe", rekao je Đorđević.

"Artemijevci", pak, sebe zovu "eparhija raško-prizrenska u egzilu".

Đorđević je kazao da je izopštavanje oštra mera koju Crkva retko primenjuje, kao i da je zanimljivo to što se izopštenje iz Crkve primenjuje uglavnom kod dogmatskih razloga, što ovde nije slučaj.

Znamo, podsetio je on, da je ovde reč o finansijskim malverzacijama koje su se događale s blagoslovom Artemija dok je bio vladika raško-prizrenski.

Artemije je raščinjen na Arhijerejskom saboru jesenas i mada se u prvi mah činilo da će on tu odluku prihvatiti, dogodilo se suprotno. On je odbio da se povinuje odluci svetih arhijereja i nastavio da nosi vladičansku odeždu i obeležja, kao i da činodejstvuje, što mu je još ranije bilo zabranjeno.